SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor obiskal poplavljeno območje Planinskega polja

Laze, 20. 2. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik države Borut Pahor je danes dopoldne obiskal vas Laze in se seznanil z razmerami in ukrepanjem pristojnih na poplavljenem območju Planinskega polja. To območje je poplava najbolj prizadela saj je voda zalila številne objekte, gladina pa se še vedno dviga.
   Predsednik republike je po ogledu terena in pogovoru s pripadniki civilne zaščite povedal, da so na terenu vse razpoložljive sile in pomagajo, kolikor je to zaradi razmer mogoče. »Seveda je razumljivo, da ljudem, ki so že od 31. januarja tako ali drugače v stiski, zmanjkuje potrpljenja, ko se počutijo za hip pozabljene," je dejal predsednik Pahor. »Ljudje ne bodo pozabljeni,« je zagotovil.

   Predsednik je opozoril, da bo treba preveriti, ali je mogoče z nekaterimi ravnanji tudi dolgoročno preprečiti, da se prebivalci vnovič znajdejo v tako težkih razmerah, kot so se tokrat. "Nekateri ukrepi so potrebni, ker se narava v zadnjih desetletjih spreminja," je dejal. Napovedal je, da bo glede tega govoril tudi z vodstvom Slovenske vojske aprila, ko mu bodo poročali o stanju pripravljenosti. Ob tem je predsednik spomnil, da je že lansko leto dal prednostne usmeritve med katerimi je bila tudi pomoč civilnemu prebivalstvu v primeru naravnih nesreč. »Tudi zato se je vojska odzvala na primeren način. Ugotovili smo tudi kje je prišlo do kratkih stikov in te bomo poskušali v prihodnje odpraviti.«

   Predsednik republike Borut Pahor obiskal poplavljeno območje Planinskega polja
   Foto: UPRS

   Znova je izpostavil neurejen položaj gasilcev in ostalih prostovoljcev, ki pomagajo na terenu. "Treba je poiskati ustrezen način za dogovor med delodajalci, državo in gasilci, ki zaradi nudenja pomoči niso na delovnem mestu, da dobijo ustrezno nadomestilo. Ne znamo si več predstavljati, da ob takšnih naravnih nesrečah ne bi imeli gasilcev, ki so v glavnem prostovoljci," je dejal predsednik Pahor.

   V izjavi za medije je predsednik dejal , da se takšni problemi ne morejo reševati na silo in poudaril, da bo potrebno veliko potrpežljivosti vseh vpletenih. »Treba se bo z ljudmi pogovarjati in jim pojasniti, da so nekateri ukrepi nujni,« je dejal predsednik in dodal, da bo odpravljanje posledic trajalo nekaj časa in da je potrebno v prihodnosti razmisliti tudi o sprejetju ukrepov strateške narave, tako na zakonodajni kot na praktični ravni, ki bodo prispevali k temu da tako hude ujme ne bodo v taki veliki meri prizadele ljudi.

   Predsednik republike je ob obisku vasi govoril tudi z vaščani, ki so z njim delili svoje težave in pričakovanja. Zaskrbljenim prebivalcem Laz je obljubil, da tudi ko bo najhuje minilo, ne bodo pozabljeni.