SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike sprejel na pogovor predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo, predsednika Zveze policijskih veteranskih društev Sever in predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

Ljubljana, 24. 1. 2014 | sporočila za javnost, izjave


Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovor sprejel predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislava Lipiča, predsednika Zveze policijskih veteranskih društev Sever Miho Molana in predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tita Turnška, ki so pred tem javno opozorili na potrebo po spoštovanju osamosvojitvene vojne.

Osamosvojitev Slovenije je bila zgodovinski mejnik. Plebiscit, razglasitev države in njena obramba z osamosvojitveno vojno so in bodo večno izkazovali enotnost slovenskega naroda. Na to smemo in moramo biti vedno ponosni. Osamosvojitev je bila hkrati tudi spravno dejanje Slovencev. Od tedaj dalje imamo Slovenci ne samo svojo državo, temveč tudi eno domovino. Mi vsi skupaj smo domovina.

Od nas samih je v največji meri odvisno, kakšna je in kakšna bo. Tudi v luči spoštovanja do pridobitev osamosvojitve si moramo prizadevati, da nas bo Slovenija kot država in domovina povezovala in ne izključevala. Od vseh drugih upravičeno pričakujemo, da se bodo do te slavne pridobitve vedli spoštljivo, vendar moramo predvsem spoštljivo eden z drugim in vsi z domovino ravnati sami.

V tej luči pozivam vse, ki smo tako ali drugače odgovorni za razvoj in napredek Slovenije, da izražamo različna stališča spoštljivo in se trudimo, da te razlike tudi premoščamo v skupno dobro. Slaven spomin na osamosvojitev bomo zase in za prihodnje generacije najbolje ohranili tako, če bomo v čim večji meri uresničili takratne sanje po bolj uspešni, bolj pravični in v sodoben svet odprti družbi in državi.


Predsednik republike sprejel na pogovor predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo, predsednika Zveze policijskih veteranskih društev Sever in predsednika Združenja zveze borcev za vrednote NOB Slovenije
Foto: UPRS