SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor: "Glede varnosti se lahko zanesemo na zaveznike, ampak se moramo bolj tudi nase."

Ljubljana, 17. 2. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na 53. Münchenski varnostni konferenci v bavarski prestolnici. Gre za najpomembnejšo varnostno konferenco na svetu, kjer odločevalci in strokovnjaki s področij varnosti in zunanje politike razpravljajo o trenutnih in prihodnjih političnih in varnostnih izzivih v mednarodni skupnosti.

Osrednje teme panelnih razprav na letošnji konferenci so povezane z aktualnimi političnimi in varnostnimi razmerami v Evropi in svetu. Razpravljalci govorijo o krepitvi 'neliberalnih' sil, prihodnosti transatlantskih odnosov in zveze NATO po predsedniških volitvah v ZDA, boju proti terorizmu, migracijah, skupni varnostni in obrambni politiki EU, krizi v Ukrajini ter odnosih med Zahodom in Rusijo, o razmerah v Siriji ter o varnostni sliki v Aziji in Pacifiku, vključujoč Severno Korejo. Naslovljeni bodo tudi globalni izzivi na področju varovanja zdravja, kibernetska varnost, obveščevalna dejavnost in 'informacijska vojna'.

V izjavi za slovenske medije je predsednik Pahor glede prihodnosti Evrope poudaril, da moramo ponovno vzpostaviti zaupanje med državami članicami in v delovne institucije EU ter da moramo nadaljevati s sodelovanjem in se osredotočiti na tisto, kar nas povezuje. Predsednik je dodal, da Slovenija ne sme izgubiti svoje močne proevropske in prozahodne identitete, ampak mora ostati država, ki razmišlja in se zaveda odgovornosti za svojo lastno stabilnost in varnost, a vse to daje tudi v kontekst skupnih naporov. To je po besedah slovenskega predsednika odločilno "za naše prihodnje mesto v evroatlantskih povezavah".

Kot je še dejal predsednik republike, njegovi sogovorniki na konferenci Slovenijo vidijo kot zelo proevropsko državo, kot državo, ki v zvezi Nato vidi močno sidro varnosti in razume, da je, ko se zanašamo na NATO in EU, hkrati potrebno "z naše lastne strani poskrbeti za politično in gospodarsko stabilnost in za povečanje naše lastne varnosti. To vse v kontekstu skupnih naporov. V tem smislu imamo ugled, ki ga v prihodnjih letih ne smemo zapraviti. To utegne biti odločilno za naše razvrščanje v Evropi, če bomo priča temu procesu," je še dejal predsednik Pahor.

Predsednik Pahor se je pozno popoldan sestal s prvim podpredsednikom Evropske komisije in komisarjem za boljše pravno urejanje, medinstitucionalne odnose, pravno državo in Listino o temeljnih pravicah Fransom Timmermansom. Predsednik Pahor je komisarju Timmermansu ponovil stališče Republike Slovenije, in sicer da se Slovenija zavzema za trdno, povezano in enotno EU.

Predsednik Pahor se je sestal tudi s predsednikom Republike Poljske Andrzejem Dudo. V pogovoru sta predsednika izmenjala stališča o mednarodnih temah, kot so odnosi EU - Rusija, politična in varnostna situacija v Ukrajini, konflikt v Siriji ter o nekaterih drugih aktualnih mednarodnih temah. Predsednika sta spregovorila tudi o nedavni turneji predsednika Pahorja. Predsednik Duda se je predsedniku Pahorju zahvalil za povabilo na uradni obisk v Slovenijo in dejal, da se zelo veseli, da jo bo prihodnji mesec obiskal.

Prvi dan Münchenske varnostne konference se bo zaključil s sprejemom, ki ga gosti župan mesta München in nočnim zasedanjem razprave "Obsolete or Very Important" NATO in 2017.