SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor ob odkritju spomenika Krojačka Hlačka: "Danes smo odkrili pomnik malemu možiclju, a veliki ustanovi Bralne značke" 

Prevalje, 11. 9. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob začetku praznovanja 55-letnice Bralne značke in odkritja spomenika Krojačka Hlačka kraju Bralne značke. Spomenik je postavljen pred Osnovno šolo Franja Goloba na Prevaljah in je nastal po likovni predlogi ilustratorke Marlenke Stupice.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob začetku praznovanja 55-letnice Bralne značke in odkritja spomenika Krojačka Hlačka kraju Bralne značke
Foto: Nebojša Tejić/STA

Skulpturo Krojačka Hlačka, ki bo od danes naprej pozdravljala šolarje ob vstopu v šolo, sta ob pomoči zlatih bralcev slavnostno odkrila predsednik republike Borut Pahor in Primož Suhodolčan. Predsednik republike je v izjavi za medije povedal, da je bil tudi sam bralec Bralne značke. "Bralna značka nas je spodbujala, da smo po knjigi segli raje, kot bi sicer. Postala je naša prijateljica. Danes smo odkrili spomenik malemu možiclju, a veliki ustanovi, ki pomembno prispeva k ohranjanju naše kulture", je dejal predsednik republike, ki je tudi častni pokrovitelj Bralne značke. 

Prireditve so se udeležili otroci osnovne šole, ki so v ta namen pripravili krajši kulturni program, in predstavniki Bralne značke, člani družine Suhodolčan, mentorji in drugi zlati bralci. Namen prireditve je poklon kraju, branju in Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje na pragu 55-letnice Bralne značke, saj se je tam 22. maja 1961 rodila Bralna značka, slovenska kulturna posebnost. Primož Suhodolčan, sin pisatelja Leopolda Suhodolčana in eden najpriljubljenejših mladinskih pisateljev pri nas, je dejal, da so bili liki iz očetovih pravljic njegovi najboljši prijatelji. Spomnil je na pravljice, kot sta Naočnik in Očalnik, Peter Nos in druge, ki so poleg Krojačka Hlačka zaznamovale mladost otrok po vsej Sloveniji. Jiri Kočica, ki je izdelal skulpturo Krojačka Hlačka, je dejal, da je bilo to delo zanj nepozabna, a tudi dokaj zahtevna izkušnja, saj je ilustratorka Marlenka Stupica zahtevala, da Krojaček Hlaček ohrani svoje prepoznavne barve, kar pri kipih ni običajno. Predsednica Bralne značke dr. Dragica Haramija pa se je zahvalila vsem otrokom in mentorjem, ki si prizadevajo za dvig bralne pismenosti posameznikov in družbe v celoti ter oblikujejo bralce za vse življenje. 

Vsako leto v gibanju Bralna značka sodeluje več kot 140.000 otrok, vodi jih več kot 6.000 mentorjev. Samo v lanskem šolskem letu so slovenski otroci in mladostniki prebrali več kot milijon knjig, čez manj kot teden dni,  17. septembra pa se začne bralno leto, in sicer s t.i. "Bralnim maratonom". 

Predsednik republike si je po odkritju ogledal tudi Krojačkove delavnice, saj je na ta dan na osnovni šoli potekal Krojačkov dan.