SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor bo na povabilo predsednika Dude obiskal Poljsko

Poljska, 21. 5. 2022 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo od 19. do 21. maja 2022 na povabilo predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude mudil na uradnem obisku na Poljskem. Gre za nadaljevanje rednega dialoga med državama na najvišji politični ravni, z obiskom pa bo obeležena tudi 30. obletnica diplomatskih odnosov med državama.

Predsednika Pahor in Duda se često srečujeta na bilateralnih in večstranskih srečanjih in imata zelo dober in odprt dialog. Predsednik Republike Poljske je bil v Sloveniji na uradnem obisku marca leta 2017, predsednik Pahor se je na njegovo povabilo udeležil svetovne slovesnosti ob osemdesetletnici začetka druge svetovne vojne leta 2019, predsednika pa sta leta 2018 v Gorlicah skupaj odkrila spomenik slovenskim žrtvam prve svetovne vojne, padlim na galicijski fronti.

V Predsednik Pahor bo v času tokratnega uradnega obiskal muzejski kompleks koncentracijskega taborišča Auschwitz in se seznanil s stanjem glede obnove bloka 17, nekdanjega taborišča Auschwitz-Birkenau postavljena stalna razstava o slovenskih internirancih in internirankah. Predsednik republike bo ob tem pri spominskem obeležju položil venec.Za neposreden prenos TV signala je pooblaščena poljska nacionalna televizijska postaja TVP, ki bo brezplačno odstopila signal slovenskim TV postajam, ki bodo to želele. TV postaje naj se zato čim preje povežejo s pristojnimi v TVP, da se dogovorijo o podrobnostih. Neposredni prenos dogodka bo zagotovljen tudi preko uradne spletne strani poljskega predsednika https://www.president.pl/.

Vse stroške poti novinarjev, ki bodo spremljali obisk predsednika Pahorja na Poljskem krijejo medijske hiše same.