SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Izjava predsednika republike ob smrti bivšega izraelskega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir Šimona Peresa

Ljubljana, 28. 9. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Izjava predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob smrti bivšega izraelskega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir Šimona Peresa:

"Umrl je eden od ustanovnih očetov Izraela, mirovnik in svetovljan Šimon Peres. Za seboj pušča politično in moralno dediščino, ki obvezuje ves svobodoljuben in miroljuben svet k nepopustljivemu iskanju rešitev za sožitje in trajni mir.

Vztrajna prizadevanja Šimona Peresa za spravo in skupno mirno in varno prihodnost izraelskih in arabskih otrok na Bližnjem vzhodu nas navdihujejo, naj nikoli ne obupamo v ustvarjanju boljšega sveta za vse. V tem smislu in zavoljo vedno bolj zapletenih svetovnih razmer bo izstopajoča podoba Šimona Peresa politični in moralni kažipot ravnanj vsega svobodoljubnega in miroljubnega sveta.

Šimon Peres je bil velik prijatelj Slovenije. Srečevali smo se in se medsebojno spodbujali ter pri tem iskreno navezali. Bil je svetovni politik in zgodovinska osebnost in vendarle je vselej zbrano poslušal naše mnenje in iskreno povedal svoje. Vselej je o naši deželi in ljudeh govoril z občudovanjem in nam pripisoval svetlo prihodnost.

Slovenija je izgubila velikega prijatelja. Ohranila ga bo v najlepšem in trajnem spominu. Šimon Peres ostaja zgled."

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor