SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor: "S pogumom in vztrajnostjo boste dosegli največ, kar lahko"

Brdo pri Kranju, 21. 9. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Vlade Republike Slovenije dr. Majo Makovec Brenčič v Gradu Brdo priredil sprejem za diamantne maturantke in maturante, ki so na splošni ali poklicni maturi dosegli vse možne točke.

Diamantni zbor je predsednik republike Borut Pahor tudi nagovoril: izpostavil je izjemnost in vznemirljivost današnjega dogodka, na katerem, kot je dejal, "od blizu zremo v prihodnost naše domovine". Čeprav bo prihodnost nemalokrat polna naglih globalnih sprememb, je predsednik republike prepričan, da bodo diamantni maturantke in maturanti kos spremembam, ki jih prinašata čas in razvoj. Dejal je, da jim je pripadla pomembna odgovornost - ne le, ker dosegajo briljantne rezultate, temveč ker so s svojim intelektom in sposobnostmi postali zgled tudi drugim. Predsednik republike jim je zato zaželel, da še naprej brusijo najbolj plemenite vrednote in jih vsidrajo v jedro sprememb, ki jih bodo v prihodnje sooblikovali. Ob svetovnem dnevu miru, ki ga obeležujemo danes, pa je dejal, da je naša dolžnost storiti vse, da s svojim delovanjem preprečimo spodbujanje in širjenje sovraštva. Z dejavnim in konstruktivnim delovanjem se bomo lahko izognili majhnim nestrpnostim, ki vodijo v uničujoče konflikte, je dejal. "Ne pozabite drug na drugega," je slavnostni nagovor sklenil predsednik Pahor, ki je maturantkam in maturantom zaželel, da dosežejo svoje sanje na izbranih področjih ustvarjanja in delovanja, kjer bodo s pogumom in vztrajnostjo dosegli največ, kar lahko.

Ministrica Maja Makovec Brenčič je v svojem nagovoru današnji dan označila za poseben, saj slavimo znanje, ki odkriva nove svetove. Diamantne maturantke in maturanti poosebljajo potencial naše države kot tudi njeno prihodnost, zato je prav, da so vzor svojim vrstnicam in vrstnikom. "Verjemite vase in stopajte po poti smelo in tako, kot si želite," jim je zaželela.

V imenu letošnjih diamantnih maturantk in maturantov je zbrane nagovorila Ula Nikolaja Ratajec, ki se je predsedniku republike in ministrici zahvalila za nocojšnji sprejem. Izpostavila je pomembnost enakega obravnavanja žensk in moških v izobraževanju, zaposlovanju in sicer. Dejala je, da sta zaradi stereotipnih pričakovanj nazadnje oba spola prikrajšana, zato je pomembno, da si prizadevamo za spremembe na bolje. "Ženske imamo moč, moški pa željo, da to spremenimo," je sklenila v zavedanju, da so mladi nosilci vrednot, ki bodo oblikovale prihodnost Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel zlate maturante, ki so na maturi 2017 dosegli vse možne točke
Foto: Tamino Petelinšek/STA