SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Nagovor predsednika republike državljanom “Najti moramo načine, da se cepi čim več ljudi”

Ljubljana, 14. 7. 2021 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači sprejel dr. Hansa Henrija P. Klugeja, direktorja Urada Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo, ki se v Sloveniji mudi na uradnem obisku. Dr. Klugeja je spremljal Janez Poklukar, minister za zdravje. Skupaj so si ogledali cepilni center na Gospodarskem razstavišču. Po ogledu so skupaj pozvali državljanke in državljane k cepljenju, da bomo lahko čimprej zaživeli tako, kot pred epidemijo.

Nagovor predsednika republike državljanom “Najti moramo načine, da se cepi čim več ljudi”
Foto: Nebojša Tejić/STANAGOVOR predsednika republike (Velja govorjena beseda!
)

Nimamo luksuza, da bi se slepili. Virusa še nismo premagali dovolj, da bi bili mirni. Nevarnost za zdravje ljudi in nehvaležnih omejitev javnega življenja še vedno ostaja. Če se temu želimo izogniti, se moramo cepiti v večjem številu. Cepiv je dovolj, dovolj je tudi razlogov za cepljenje.

Lansko leto v tem času, ko je bila večina domače in tuje javnosti zmotno prepričana, da smo virus že premagali, smo prav v tem času lahko slišali opozorila stroke, da se okužbe vračajo.

Spraševal sem se, ali naj glede tega kaj javno rečem ali ne. Vendar je prevladalo iluzorno upanje, da vendarle ne bo tako hudo in ne bo novega vala okužb. Nismo ukrepali dovolj zgodaj. Ko se je potem začel drugi val v jeseni kazati v svojih najbolj dramatični obliki, je bila javnost splošnega mnenja, da smo zamudili z ukrepanjem.

Tega zdaj ne želim ponoviti. Ne želim živeti v prazni utvari, od praznega upanja, da saj nekako bo. Nimamo luksuza, da bi se slepili. Najti moramo načine, da se cepi čim več ljudi.
Razumem težave vsakega posameznika pri odločitvi za cepljenje.

To je nova bolezen, ki je še ne poznamo popolnoma, in gre za nova cepiva.
Skupaj se še učimo, toda drugega nam ne preostane. Seveda je naraven odziv, da s tem nimamo nič in ne želimo imeti nič. Nič ne želimo imeti z virusom niti s cepivom. Toda virus se s tem na žalost ne strinja in želi nekaj imeti z nami.

Pri tem se je treba zavedati, da bomo necepljeni bolezen slej ko prej dobili, večina v blažji obliki, vsaj desetina, velja tudi za mlade, pa v težji obliki z dolgotrajnejšimi posledicami.
Pred boleznijo se ne moremo skriti, lahko le izberemo med njo in cepljenjem.

Zelo groba ocena sedanjega stanja in dosedanjih podatkov pove, da imamo s cepljenjem bistveno boljše možnosti, okoli 20-krat manjšo možnost za težko bolezen z dolgotrajnimi posledicami, in okoli 50-krat manjšo možnost za smrt.

V juniju je v ZDA bilo 99,2% žrtev kovida necepljenih in 0,8% cepljenih.
Ta faktor je seveda približen, lahko je malo večji ali malo manjši, glede na obseg epidemije in starost, vsekakor pa je odločno bolje, če se cepimo.

Bolje prav za nas osebno, pa seveda za naše bližnje, za vse ostale in za državo.
Prosim, da en drugega spodbujamo pri premagovanju strahu in predsodkov pred cepljenjem in se cepimo v največjem možnem številu.

Za razliko od lanskega poletja poznamo letos skoraj vse kar je treba vedeti, kako omejimo širitev okužb in imamo cepivo. Nismo več nebogljeni, kot smo bili pred letom dni.

Odločitev je v naših rokah.

Nagovor predsednika republike državljanom “Najti moramo načine, da se cepi čim več ljudi”
Foto: Nebojša Tejić/STA