SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Na ponovni poziv predsednika republike za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije prispeli 4 predlogi

Ljubljana, 17. 9. 2021 | sporočila za javnost

Na podlagi ponovnega poziva predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je bil objavljen v Uradnem listu 20. julija 2021, je Urad predsednika Republike Slovenije v predvidenem roku prejel 4 (štiri) predloge. Prijavili so se (po abecednem vrstnem redu):

- dr. Franci Ježek,
- mag. Marko Starman,
- dr. Rok Svetlič,
- dr. Andraž Teršek.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Predsednik republike Borut Pahor se bo, kot vselej, o prijavljenih kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti. Glede na dejstvo, da v dosedanjih poskusih nihče od kandidatk oziroma kandidatov navkljub njihovi visoki strokovni usposobljenosti in različnosti svetovnonazorskih pogledov ni dobil zadostne podpore, predsednik Pahor ocenjuje, da bo potrebno na posvetovanjih, ki bodo sledila, še posebej temeljito in skrbno ugotavljati možnosti za zadostno podporo in uspeh kandidature.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidatke oz. kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v Državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke oz. kandidata.