SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov udeležil ogleda po ljubljanskem mestnem jedru za osebe s posebnimi potrebami

Ljubljana, 21. 2. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov udeležil vodenega ogleda po mestnem jedru za osebe s posebnimi potrebami in se pridružil skupini gluhih in naglušnih oseb iz zavoda Premiki in Zveze društev gluhih in naglušnih.

Predsednik Pahor je ob tem ocenil, da se Ljubljana trudi biti prijazno mesto za vse, tudi za osebe s posebnimi potrebami, kar se kaže tudi z dejstvom, da je Ljubljana prvo slovensko mesto, ki je pridobilo certifikat mesta, prijaznega osebam s posebnimi potrebami. "Ljubljana se trudi, da je osebam s posebnimi potrebami omogočen dostop, ne le po mestnem jedru, temveč tudi do ogleda institucij in različnih prireditev," je povedal predsednik.

Predsednik je ob tem, da prav letos praznujemo leto znakovnega jezika, spomnil, da je na njegovo pobudo Vlada Republike Slovenije januarja letos sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenskega znakovnega jezika. V njem je zapisala, da kot dan slovenskega znakovnega jezika potrjuje 14. november. To je datum, ko je bil leta 2002 v Uradnem listu objavljen Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika in v ta namen bo Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije skozi vse leto pripravljala aktivnosti, ki bodo pripomogle k širjenju in prepoznavanju njegove uporabe.

Ogled Ljubljane za osebe s posebnimi potrebami so pripravili v Združenju turističnih vodnikov Slovenije (ZTVS) in Zavodu Premiki - socialno podjetje Premiki, Zavod za svetovanje, razvoj in promocije dostopnega turizma ob priložnosti Mednarodnega dneva turističnih vodnikov, ki ga je razglasila Svetovna zveza združenj turističnih vodnikov in ga letos praznujejo že petindvajsetič. Na ta dan turistični vodniki po vsem svetu pripravljajo brezplačna vodenja za različne skupine ljudi s posebnimi potrebami ali drugače deprivilegirane osebe.

Predsednik RS Borut Pahor se je ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov udeležil ogleda po ljubljanskem mestnem jedru za osebe s posebnimi potrebami.
Foto: STA/Nebojša Tejić