SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor ob prihajajočem dnevu slovenske hrane: »Slovenska hrana je varna hrana. Mladi lahko zaposlitveno varnost iščejo tudi na podeželju«

Naklo, 18. 11. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Ob prihajajočem dnevu slovenske hrane je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor obiskal Biotehnični center Naklo, edino izobraževalno ustanovo v Sloveniji, kjer gospodarijo in izobražujejo dijake ter študente v ekološkem kmetovanju, za kar imajo od leta 2004 tudi Ekološki certifikat.

Predsednika republike je po Centru popeljala študentka Katja. Uvodoma si je ogledal mlekarsko delavnico, kjer mu je dijak Tilen predstavil aktivnosti, ki potekajo v šolski mlekarni. Predstavil mu je predelavo mleka v različne mlečne izdelke, za katere je center na pomurskem sejmu v Gornji Radgoni prejel nekaj zlatih in srebrnih priznanj. V nadaljevanju si je predsednik republike ogledal rastlinjak, projekt akvaponika, kjer sta mu študentka Tina in dijakinja Lea predstavili proizvodno metodo, ki združuje AKVAkulturo – gojenje rib s hidroPONIKO – gojenje rastlin, v plavajočem mediju. V šolski trgovini »Pod kozolcem«, kjer prodajajo izdelke pridelane na ekološkem posestvu centra, pa se je predsednik Pahor seznanil z ugotovitvijo, da slovenski potrošniki dajejo prednost kakovosti in slovenskemu poreklu pred ceno izdelka. Predsedniku Pahorju sta mladi slaščičarki Kristina in Klara, zmagovalki državnega tekmovanja na Gostinskoturističnem zboru, predstavili svoje sladke umetnine, cvetličarki Katja in Ana pa mednarodne dosežke na področju cvetličarstva. Predstavitvi se je pridružil tudi Peter Ribič, ki je lani skupaj s cvetličarko Sabino Šegula okrasil baziliko sv. Petra in papeževo ložo v Vatikanu.

Predsednik republike Borut Pahor v Biotehničnem centru Naklo
Foto: Daniel Novakovič / STA

V izjavi za medije je predsednik Pahor poudaril, da so mladi ljudje veliko bolj zreli za svoja leta kot je to morda veljalo za prejšnje generacije. Po njegovem mnenju mladi vedo, da se morajo nasloniti na svoje znanje, da si morajo pridobiti čim več izkušenj, da si morajo upati biti drzni in biti dovolj samozavestni. »Ta pogum imajo mladi v večji meri, kot smo ga mi pripravljeni prepoznati. Imam dober občutek, da bodo kot nosilna generacija jutri uspešneje krmarili našo družbo kot to uspeva nam, ki smo ta hip morda premalo pogumni. Imamo veliko znanja, imamo veliko izkušenj, a se zdi, da nam je kriza vzela samozavest,« je dejal predsednik Pahor ter dodal, da je prišel obiskat šolo, ki mlademu človeku, ki želi živeti na podeželju, nudi potrebna znanja, ambicije in samozavest, da lahko razmišlja in sanja o tem, kako bo kakovostno s svojo družino živel na podeželju. Predsednik Pahor je spomnil, da bomo v petek, ob dnevu slovenske hrane, poskušali zlasti mlade osveščati o pomenu zdrave in kakovostne slovenske hrane. »Če se je pred leti zdelo, da je poskus večje promocije slovenske hrane v konkurenci z drugimi neuspešen, so danes, zaradi različnih okoliščin, ljudje veliko bolj odgovorni pri nakupu hrane. Slovenska hrana postaja vse bolj kakovostna, celo takrat, ko je dražja, določen segment kupcev poseže po njej, ker je varna in kakovostna. Mladim to daje vedeti, da je mogoče tržne niše iskati tudi na podeželju, znotraj kmetijskega gospodarstva in pa tudi širše, s proizvodi in storitvami, ki so konkurenčne in nudijo zaposlitveno varnost,« je dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor v Biotehničnem centru Naklo
Foto: Daniel Novakovič / STA

Po ogledu centra so dijaki in študenti Biotehničnega centra Naklo s predsednikom republike v okviru projekta Slovenija 2030 delili svoja razmišljanja o aktualnih razmerah v državi in njihovi vlogi pri ustvarjanju Slovenije prihodnosti. V svojih razmišljanjih glede prihodnosti so bili mladi enotni, da vanjo zrejo z upanjem. Predsednik Pahor je izrazil prepričanje, da se mladi odločajo za prevzem kmetij ker tako želijo in ne, ker bi morali. Ob tem je z njimi delil svoje izkušnje, ko je dan preživel na kmetiji mladega gospodarja. Mladi so tudi izpostavili, da si želijo več praktičnega pouka. Zato so predlagali uvedbo vajeništva, ki bi združevalo mlade, njihov potencial in ideje, ter starejše in njihovo znanje. V pogovoru je mlade zanimalo tudi stališče predsednika republike do različnih tem zunanje politike, tudi glede priznanja Palestine. Predsednik Pahor je poudaril, da je po njegovi oceni dozorel čas, da mednarodna skupnost spodbudi Palestino in Izrael k dokončni rešitvi, a hkrati opozoril, da mora biti to »dvosmeren postopek«, saj morajo tudi palestinske oblasti poskrbeti, da se bo judovska država počutila varno in spoštovano v soseščini.

Ob koncu obiska je predsednik republike dijakom obljubil, da se vrne naslednje leto, ko se bo z ekipo politikov v košarki pomeril z ekipo dijakov in študentov Biotehničnega centra Naklo.