SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: Ko praznuje država, ni navaden dan

Ljubljana, 15. 9. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike je ob današnjem državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga v Sloveniji praznujemo od leta 2006, v predsedniški palači sprejel otroke s Primorske. Ti so praznik obeležili na prav poseben način - z živahnim kulturnim programom, ki se je zaključil s pesmijo Vstajenje Primorske.Nastopajoči, otroci iz primorskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, so skozi program spomnili na čase, ko naša svoboda ni bila samoumevna in ki se jih danes spominjamo s ponosom in spoštovanjem. S pesmijo so predsednikovi gostje v primorskem temperamentu na prav poseben način izrazili svojo zahvalo prednikom, ki jih sami morda niso nikoli spoznali, a so jim o njih pripovedovali starši.

Predsednik je otroke, njihove vzgojiteljice, učiteljice in učitelje ter ravnatelje toplo pozdravil in se jim zahvalil, da so prišli Ljubljano, da bi skupaj z njim počastili pomemben državni praznik in se s ponosom spominjali zgodovine. "Vesel sem, da ste tukaj danes, na ta poseben dan. Vaš današnji nastop ni namenjen le nam, ki smo zbrani tu v kristalni dvorani predsedniške palače, temveč vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije, ki danes praznujemo, in vsem, ki jih imamo radi", je povedal predsednik. "Treba se je truditi za to, da dan, ki je državni praznik, ne gre mimo nas, kot da se ni nič zgodilo," je poudaril predsednik Pahor in dodal, "da si moramo prizadevati, da državni praznik vsi občutimo kot svoj praznik."

Pester program je bil poln odličnega petja, igranja in plesa, pa tudi zabavne govorice v primorskih in istrskem narečju. Prireditev se je začela z nastopom učencev Osnovne šole Ivana Roba iz Šempetra pri Novi Gorici, kjer je znanje nabiral tudi predsednik republike Borut Pahor. Učenci njegove nekdanje šole so pripravili skeč, ki nas je spomnil, da nas hitenje ne bo nikamor pripeljalo. Nadaljevali so otroci iz dvojezične Osnovne šole Koper/Scuola elementare Capodistria, ki so v ritmih folklornega plesa pokazali, kako se je nekoč živelo in delalo. Sledil je nastop najmlajših iz Vrtca Ilke Devetak Bignami iz Tolmina, ki so s svojo prisrčnostjo popestrili program s himno vrtca Tolmin. Da bleščeča zgodovina ni samo lep spomin, ampak tudi izziv in spodbuda za nadaljnje delo, so pokazali dijaki iz Gimnazije Jurija Vege iz Idrije, ponosni na svojo šolo, ki je bila ustanovljena že pred 113 leti in je prav v njej prvič v zgodovini slovenskega srednjega šolstva pouk potekal pretežno v slovenskem učnem jeziku. Med njihovimi nastopajočimi je bil tudi Jernej Štremfelj, ki je ne le odličen dijak, temveč tudi izjemen harmonikar, prejemnik zlate Avsenikove plakete, pa tudi Klara in Anže Lukan, ki sta zbrane navdušila z arijo iz muzikala Fantom iz opere. S skečem in hip hopom so se predstavili učenci Osnovne šole Istrskega odreda iz Gračišča, ki jo obiskujejo otroci iz vsaj 30 zaselkov slovenske Istre ter dva nekdanja učenca te šole, ki sta danes dijaka Gimnazije Koper: v imenu vseh je Jakob v narečnem istrskem pozdravu povabil predsednika republike na 60. letnico šole, ki jo praznujejo prihodnje leto. Prireditev sta do slavnostnega konca popeljala gimnazijca Tomaž Boškin in Nika Toškan s harmoniko in violino - Tomaž je aktualni svetovni prvak na diatonični harmoniki.Martina Arčon, povezovalka na današnji slovesnosti je program zaključila z besedami:  "Brez boja in vere v lepšo prihodnost bi se danes pogovarjali v drugem jeziku. Naj živi spomin in naš ponos. Naj živi naš praznik!" Prav za konec pa so vsi sodelujoči, skupaj s predsednikom, ubrano in v en glas zapeli primorsko himno Vstajenje Primorske.

Predsednik republike je ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini sprejel otroke s Primorske
Foto: Daniel Novakovič/STA

V popoldanskem delu dneva odprtih vrat so poleg naključnih obiskovalcev predsedniško palačo obiskali otroci iz poplavljenih območij Obrenovca v Srbiji in vzhodne Bosne, ki v okviru humanitarnega projekta Društva UP Jesenice letujejo v Sloveniji. Zahvalili so se predsedniku republike in državi Sloveniji za izkazano pomoč ob poplavah. Glavni cilj projekta je omogočiti otrokom kvalitetno letovanje in spodbujati razvoj socialnih veščin, motivacijo in razna znanja ter tako prispevati k zmanjševanju socialne izključenosti. Gostje so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev protokola ogledali poslopje predsedniške palače in se srečali tudi s predsednikom republike.

Kot vedno ob državnih praznikih je na današnji dan pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.


Predsednik republike je ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini sprejel otroke s Primorske
Foto: Daniel Novaković/STA