SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v Portorožu: "Trajen mir ni samoumeven."

Portorož, 10. 9. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta se danes v Portorožu udeležila 56. vseslovenske proslave ob tradicionalnem srečanju bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, ukradenih otrok, izgnancev ter njihovih svojcev in prijateljev.

Slovesnost, ki je letos potekala pod naslovom "Jaz pa vem za domovino in mi vsi jo čutimo" je s slavnostnim nagovorom sklenil predsednik Pahor, ki je dejal, da mu je bilo v veliko čast in zadovoljstvo uspešno sodelovati s taboriščnim odborom v preteklih petih letih, za kar je iskreno hvaležen. Številni navzoči na današnji proslavi so žive priče vojnih grozot in porazne surovosti vojne. Njihova hrabrost in neuklonljivost nas venomer spominjata in opominjata, da se mir in svoboda iz generacije v generacijo prenašata z živečim zgodovinskim spominom. Predsednik republike je poudaril, da je naša sveta dolžnost storiti vse, kar je v naši moči, da se takšne nepojmljive grozovitosti nikoli več ne ponovijo. Srečanja, kot je bilo današnje, so zato velikanskega pomena in država jih mora ohraniti, je dejal. Predsednik Pahor je nadaljeval, da je evropska civilizacija, navkljub nenehnim prepletom miru in vojn skozi njeno zgodovino, utemeljena na spravi in da so evropske sanje predvsem sanje o trajnem miru. Izrazil je prepričanje, da nihče nima pravice drugemu vsiljevati čustva glede preteklosti, vendar pa si moramo z željo po sožitju znati tudi odpuščati. Predsednik Pahor je slavnostni nagovor sklenil s trdnim prepričanjem, da bo sčasoma do tega prišlo in bomo v naši domovini znali živeti v sožitju in graditi na vsem, kar nas zbližuje, da bodo naši otroci na prihodnost lahko gledali z velikim upanjem in lastnimi sanjami. V dvorani pa je odzvanjala otroška pesem "Mi smo otroci enega sveta, gradimo mostove prijateljstva."

Gospod Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück - Auschwitz, se je v svojem nagovoru zahvalil predsedniku Republike Slovenije za njegovo prepoznanje pomena delovanja taboriščnega odbora. Izrazil je besede hvaležnosti in ponosa, da je predsednik Pahor tekom mandata s svojim zavzetim sodelovanjem omogočil, da se spomin in opomin na neuklonljivost naših prednikov v boju za svobodo ohranja po vsej Sloveniji.

Kulturni program, ki je spremljal posnetke pretresljivih pričevanj naših non, so pripravili Orkester Slovenske vojske s solisti, otroci iz Osnovne šole Koper, tenorist Martin Sušnik, glasbenika Slavko Ivančič in Marjetka Popovski ter plesalci Baletne šole Stevens.