SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor se bo na povabilo predsednika Velle udeležil srečanja predsednikov trinajstih držav na Malti

Valletta, Malta, 5. 10. 2022 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo na povabilo predsednika Republike Malte Georga Velle, v sredo, 5. oktobra, in v četrtek, 6. oktobra 2022, na Malti udeležil srečanja predsednikov trinajstih držav, članic EU: Malte, Bolgarije, Estonije, Grčije, Hrvaške, Irske, Italije, Madžarske, Nemčije, Poljske, Portugalske Slovaške in Slovenije.

V Valletti se bodo na povabilo gostitelja, predsednika Republike Malte Georga Velle srečali predsednik Republike Bolgarije Rumen Radev, predsednik Republike Estonije Alar Karis, predsednica Helenske republike Katerina Sakellaropoulous, predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović, predsednik Republike Irske Michael Higgins, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednica republike Madžarske Katalin Novák, predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier, predsednik Republike Poljske Andrzej Duda, predsednik Portugalske republike Marcelo Rebelo de Sousa, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in tokrat prvič tudi predsednica Slovaške republike Zuzana Čaputová.

Predsedniki se v tem formatu sestanejo enkrat letno, od leta 2003, ko so se na pobudo tedanjega predsednika Portugalske prvikrat srečali v mestu Arraiolos. Slovenija na srečanjih sodeluje od leta 2011. 

Letos bo v ospredju njihovih razprav obravnava in izmenjava mnenj o učinkih vojne v Ukrajini na varnost in stabilnost na vzhodu in jugovzhodu Evrope. Pogovarjali se bodo o globalni vlogi Evropske unije v luči 65. obletnice podpisa Rimske pogodbe v letošnjem letu, s poudarkom na premagovanju globalnih družbenih izzivov, kot so podnebne spremembe, energetika, zdravje, izobraževanje in prehranska varnost.

Predsednik republike Borut Pahor bo na srečanju z drugimi predsedniki izmenjal stališča in poglede glede aktualnih mednarodnih vprašanj in imel tudi nekaj dvostranskih srečanj.


Predviden medijski program:
Sreda, 5. oktober 2022

18.30Bilateralno srečanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja s predsednikom Malte Georgom Vello v palači Sant' Anton (24 G.Portelli, Ħ'Attard),

fototermin na začetku za uradna fotografa,
19.30neformalna večerja, ki jo gosti predsednik Malte George Vella s soprogo Miriam Grima v Palači Sant' Anton (dvorana Eddie Fenech Adami),

Četrtek, 6. oktober 2022

10.15prihod predsednika republike pred Mediterranean Conference Centre (Triq l-Isptar, Il-Belt Valletta),

-
pozdrav častne straže,
- srečanje z gostiteljem – rokovanje,
- vpis v knjigo gostov,


fototermin,
10.45skupinska fotografija,

fototermin,
11.00 - 13.00prvi del zasedanja (Vassalli Hall 5),

uvodne besede predsednika Malte Georgea Velle,

sledijo nagovori predsednikov,
,

fototermin na začetku,
14.30 – 16.00drugi del zasedanja (Vassalli Hall 5),

fototermin na začetku,
16.15 – 17.15izjave za medije (Republic Hall),
19.45prihod predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pred vhod v Predsedniško palačo,
rokovanje s predsednikom Malte Georgeom Vello in soprogo Miriam Grimo
(Ambassadors' Room),

fototermin rokovanja,
20.00 – 22.00državniška večerja, ki jo gostita predsednik Malte George Vella in gospa Miriam Grima (Throne Room),

fototermin na začetku za uradne fotografe.


Medijske hiše obveščamo, da vse stroške poti novinarjev, ki bi želeli spremljati srečanje na Malti, krijejo medijske hiše same.