SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pred začetkom osrednjega praznovanja ob 200-letnici nastanka Layerjeve podobe brezjanske Marije Pomagaj je predsednik republike obiskal slovensko svetišče Marije Pomagaj na Brezjah

Ljubljana, 23. 5. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Pred začetkom osrednjega praznovanja ob 200-letnici nastanka Layerjeve podobe brezjanske Marije Pomagaj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes obiskal slovensko svetišče Marije Pomagaj na Brezjah.

Pred začetkom osrednjega praznovanja ob 200-letnici nastanka Layerjeve podobe brezjanske Marije Pomagaj je predsednik republike obiskal slovensko svetišče Marije Pomagaj na Brezjah
Foto: Danijel Novaković


Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja so pred baziliko Marije Pomagaj sprejeli patri frančiškani na čelu z rektorjem svetišča patrom dr. Robertom Bahčičem in člani odbora, ki pripravljajo praznovanje. Predsednik si je v družbi patrov nato ogledal podobo Marije Pomagaj in prisluhnil nekaterim razlagam o votivnih podobah, oziroma o podobah, ki so jih v zahvalo za uslišane prošnje v baziliko prinesli romarji iz domovine in sveta. Ob obisku svetišča se je predsednik republike vpisal v knjigo gostov. Patri frančiškani, ki za slovensko narodno svetišče skrbijo že od leta 1898, so predsedniku Pahorju predstavili dela, ki so bila opravljena pred in v baziliki v zadnjih letih. Ob robu obiska na Brezjah se je predsednik srečal tudi s prostovoljci, ki na Brezjah pomagajo ob večjih dogodkih.

Predsednik Pahor je na koncu obiska dejal, da je podoba Marije Pomagaj "sestavni del naše kulturne dediščine". Ne glede na to, kako kdo razume vero, je močna katoliška tradicija po besedah predsednika republike "sestavni del istovetnosti", saj je sooblikovala nacionalni značaj. "To nima nobene zveze s tem, da sta Cerkev in država ločeni, ima pa veliko povezavo z nekim izročilom, ki ga je treba ohranjati," je v izjavi za medije povedal Pahor.

Kot je dejal, je povabilo patrov frančiškanov rade volje sprejel, tudi zato, da se kot predsednik republike pokloni tistim, ki skrbijo, da to izročilo ni pozabljeno.