SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob 30. obletnici Demosa: "Dejanja Demosa so navdih za naša dejanja danes in jutri"

Ljubljana, 2. 12. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem v počastitev 30. obletnice Demosa - koalicije demokratično izvoljenih strank, ki je odigrala odločilno vlogo v procesu demokratizacije in osamosvojitve Slovenije. Sprejem in obeležitev obletnice koalicije Demos sodita v okvir prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred tridesetimi leti, ki so utrli pot do prvih demokratičnih volitev in odločitve o osamosvojitvi Slovenije. Slavnostna govornika sta bila dr. Hubert Požarnik in veleposlanik mag. Matjaž Šinkovec, udeležence slovesnosti je nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik Pahor je priredil sprejem v počastitev 30. obletnice Demosa
Foto: Daniel Novakovič/STA

Dr. Hubert Požarnik je v slavnostnem govoru ocenil, da se mora Demos za svojo uspešnost zahvaliti veliki podpori državljanov, Slovencem po svetu in vsem, ki so podprli idejo o samostojni Sloveniji. Poudaril je, da smo za uresničitev ciljev dolžni dati priznanje tudi slovenski levici kot tudi veliki podpori slovenskega naroda. "Krepimo in zbirajmo se okoli tega, kar nam je skupnega in nas dviga kot posameznike in kot narod," je pozval dr. Požarnik. Veleposlanik mag. Matjaž Šinkovec se je predsedniku republike zahvalil za njegova prizadevanja spravne narave, s katerimi obeležujemo prelomne dogodke izpred tridesetih let. Kot je dejal v slavnostnem govoru, je bila posebna kvaliteta Demosa, da je za velike projekte v nacionalnem interesu znal preseči prepad med pozicijo in opozicijo. "Ne bi bilo napak, da bi stopili ljudje dobre volje skupaj, kjer koli na političnem zemljevidu se vidijo, da se obudi duh Demosa - torej zavzemanje za vrednote in cilje, za katere se je Demos zavzemal eksplicitno ali implicitno," je govor sklenil mag. Šinkovec.

Predsednik Pahor je priredil sprejem v počastitev 30. obletnice Demosa
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je ob tej priložnosti dejal, da se danes spominjamo enotnosti izpred tridesetih let in voditeljske vloge Demosa, ki je k njej zelo pripomogla. Ocenil je, da je nerevanšistična naravnanost Demosa v veliki meri omogočila, da je tedanja opozicija bolj prisluhnila zamislim, ki sprva niso bile njene, kar je lahko navdih za vsa naša nadaljnja politična ravnanja. "Kolikor lahko premislim tedanje obnašanje tedanje Bučarjeve skupščine, Peterletove vlade, opozicije in javnosti, lahko rečem, da nikoli kasneje - v lažjih zgodovinskih okoliščinah - ni bilo v politiki in v javnosti toliko dialoga kot tedaj," se je tistega časa spomnil predsednik Pahor. "Danes pogrešam tak dialog, saj ga je manj kot bi si ga človek želel - zlasti z vidika tridesetletnih izkušenj," je dejal predsednik republike. Ocenil je, da smo se iz tistega časa naučili, da velike ideje terjajo veliko dialoga, da lahko prevzamejo množice - kot so se najprej decembra leta 1990 odločili za zamisel in jo potem pol leta kasneje enotno ubranijli kljub in zaradi vojaške agresije. "Tu so neka zgodovinska sporočila, ki niso samo predmet naše nostalgije na tem sprejemu, ampak so lahko navdih za naša dejanja danes in jutri," je še dejal in poudaril, da to zahteva veliko mero odprtosti in idejne širine na obeh straneh. "Ko pride do te simbioze, je narod pripravljen na velike premike, zaradi katerih bodo njihovi otroci in vnuki boljše in laže živeli," je nagovor sklenil predsednik republike in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri takratnih odločitvah glede Demosa, ki jih danes lahko praznujemo vsi.

Predsednik Pahor je priredil sprejem v počastitev 30. obletnice Demosa
Foto: Daniel Novakovič/STA

V počastitev obletnice sta se s pesmima Mlade oči in Ljubim te, Slovenija predstavila vokalistka Eva Kovačič in kitarist Maj Špacapan, nadarjena dijaka oddelka za jazz in zabavno glasbo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer ustvarjata pod mentorstvom profesorja Ivana Špacapana.

Predsednik republike je doslej priredil svečanosti ob obeležitvah 30. obletnice:

- ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic,
- Majniške deklaracije 1989 za suvereno državo slovenskega naroda,
- posaditve Lipe sprave na ljubljanskih Žalah in
- razglasitve amandmajev k Ustavi Socialistične republike Slovenije.

Naslednja v vrsti počastitev bo 30. obletnica odhoda slovenske delegacije s 14. kongresa Zveze komunistov Jugoslavije.

Predsednik Pahor je priredil sprejem v počastitev 30. obletnice Demosa
Foto: Daniel Novakovič/STA