SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednika Pahor in Napolitano poudarila pomen skupnih vrednot

Rim, Italija, 6. 5. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na državniškem obisku v Italijanski republiki, kjer ga gosti predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano. Predsednika republike na državniškem obisku spremljata tudi minister za izobraževanje, znanost in šport, Jernej Pikalo in državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Igor Senčar.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na državniškem obisku v Italijanski republiki, kjer ga gosti predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je obisk v Italijanski republiki začel s sestankom s predsednikom Konfederacije industrijalcev Giuliem Squinziem in predstavniki slovenskega in italijanskega gospodarstva.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je obisk začel s sestankom s predsednikom Konfederacije industrijalcev Giuliem Squinziem in predstavniki slovenskega in italijanskega gospodarstva. Sogovorniki so se pogovarjali o možnostih povečanja blagovne menjave med državama in sicer so s slovenske strani sodelovali predstavniki Petrola, Rika, Gen-i, Luke Koper, Duola, Sagema, Gonzage, Agencije Spirit ter Slovenske gospodarske zbornice z italijanske pa predstavniki podjetij Assicurazioni Generali, S.I.A.D., Safilo, Sol in Terna Plus. Predsednik Pahor je izpostavil, da je Italijanska republika druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Sodelovanje je dobro tudi na področju investicij, je dejal, in zagotovil, da so v Sloveniji italijanska podjetja cenjena, strateški partnerji pa dobrodošli. V pogovoru z gospodarstveniki je predsednik republike tudi dejal, da verjame, da bo Slovenija trenutno politično krizo hitro premagala in zagotovil, da se bo proces začete privatizacije nemoteno nadaljeval.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na državniškem obisku v Italijanski republiki, kjer ga gosti predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je položil venec na spomenik neznanemu vojaku na trgu Piazza Venezia ob državniškem obisku v Italijanski republiki
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po položitvi venca na spomenik neznanemu vojaku na trgu Piazza Venezia in uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik nadaljeval pogovore v predsedniški palači, kjer sta se slovenski in italijanski predsednik najprej zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči. Sledili so plenarni pogovori med delegacijama Italijanske republike in Republike Slovenije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na državniškem obisku v Italijanski republiki, kjer ga gosti predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Državniški obisk predsednika Pahorja v Italijanski republiki predstavlja najvišjo raven bilateralnih odnosov med državama in potrjuje izjemen pomen, ki ga italijanski predsednik daje Sloveniji in njenemu predsedniku. Časovno je umeščen v praznovanje 10. obletnice slovenskega članstva v Evropski uniji, zato sta slovenski predsednik Pahor in predsednik Napolitano glavno vsebinsko težo namenila evropski ideji in njeni prihodnosti. Ugotovila sta, da so bili v preteklosti narejeni pomembni koraki za premostitev bremen preteklosti, ki so stkali posebej tesne vezi med državama, današnji državniški obisk pa predstavlja priložnost za utrditev temeljev za skupno evropsko prihodnost.

Izpostavila sta tudi, da lahko obe narodni manjšini pomembno prispevata k nadaljnjemu razvoju odnosov med državama. Kot pričakovano, sta predsednika v pogovoru veliko pozornosti namenila bližnjim volitvam v Evropski parlament, ki predstavljajo priložnost za uveljavljanje več neposredne demokracije pri imenovanju novega vodstva Evropske unije in so lahko, tako sogovornika, začetek poti k »boljši Evropi« – močni in učinkoviti Evropski uniji, kjer bodo temelj demokracije nova delovna mesta, pravična porazdelitev dohodka ter enake socialne pravice za vse. Predsednika sta izmenjala tudi poglede na svetovno gospodarsko krizo ter se strinjala, da je potrebno z reformami nadaljevati v obeh državah. Predsednika sta se zavzela tudi za uveljavitev t.i. Jadranske sprave, ki bo v prihodnosti omogočila vključitev vseh držav Zahodnega Balkana v Evropsko Unijo. Sogovornika sta se dotaknila tudi prioritet italijanskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki mu bo Italijanska republika predsedovala v drugi polovici leta. Izmenjala sta stališča tudi glede nekaterih aktualnih zunanjepolitičnih zadev v širši mednarodni skupnosti, kot so razmere v Ukrajini.

Predsednik Giorgio Napolitano je v izjavi za medije izrekel dobrodošlico predsedniku Pahorju in izpostavil skupno prizadevanje za integracijo odnosov med Italijo in Slovenijo. Povedal je, da se s slovenskim predsednikom strinjata glede vprašanj, povezanih s prihodnostjo in širitvijo Evropske unije. Pomembno je, da se prijateljstvo med državama utrjuje, zelo pomembna je tudi skrb za obe manjšini. Predsednik Napolitano je na novinarski konferenci povedal še, da je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju podelil najvišje državno odlikovanje, Vitez velikega križa.

Predsednik Napolitano je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju podelil najvišje državno odlikovanje, Vitez velikega križa.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je v izjavi za medije dejal, da Slovenijo in Italijo druži pripadnost skupni evropski ideji, ki je utemeljena na spravi in veseli ga, da ju s predsednikom Napolitanom družijo iste vrednote in prizadevanja za poglobitev medsebojnega vsestranskega sodelovanja med obema država, kot tudi soroden pogled na prihodnost Evropske unije. Zagotovil je, da bo Slovenija zrelo, demokratično in uspešno prišla do volitev, kjer bo izvoljena nova vlada in dejal, da bo v skladu s svojimi pooblastili poskušal pomagati, da bo šla Slovenija kljub trenutnim političnim negotovostim po poti gospodarske rasti. Poudaril je, da so pomisleki o spreminjanju poti Slovenije glede odpiranja navzven in privatizacije, neutemeljeni.

Ob robu obiska je predsednika republike Boruta Pahorja sprejel tudi župan Rima, Ignazio Marino. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je zgodaj popoldne nastopil na skupni seji Odborov za zunanjo politiko Poslanske zbornice in Senata Italijanske republike, ki sta jo vodila Senator Casini in poslanec Cicchitto.

V nagovoru je predsednik izpostavil, da sta Slovenija in Italija partnerici v Evropski uniji, NATO, OECD, in da sta dosegli visoko raven medsebojnih odnosov. Posebno vez med obema državama predstavljata slovenska manjšina v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji, je dejal predsednik Pahor in ob tem poudaril, da sta se s predsednikom Napolitanom dogovorila, da bosta ohranila vse zaveze do manjšin, kljub gospodarskim težavam, s katerimi se soočata obe državi. Predsednik Cicchitto je poudaril pomen sodelovanja med obema narodnostnima skupnostma, v luči čezmejnega sodelovanja in v evropskem kontekstu pa posebej omenil EZTS Gorizia - Nova Gorica.

Predsednik Pahor je izpostavil pomen italijanskega predsedovanja Svetu EU, ki bo potekalo v času velikih izzivov, vendar je opogumljajoče dejstvo, da je Italija v mednarodnih odnosih izkušena in uveljavljena država. Izrazil je skrb nad razmerami v Ukrajini in opozoril, da se lahko nestabilnost razširi tudi na države Zahodnega Balkana. Predsednik Pahor je v nagovoru izrazil podporo nadaljnji integraciji EU in izpostavil, da je pravo razmerje med varčevanjem in stimulacijami podjetjem najboljša smer za zagotovitev zdrave gospodarske rasti. Nagovoru predsednika je sledila živahna razprava s člani odbora, v kateri so se sogovorniki strinjali, da imata obe državi veliko skupnih interesov in številne še ne izkoriščene bilateralne gospodarske potenciale. Senator Casini je v razpravi opozoril na negativne učinke preveč rigidne varčevalne ekonomske politike EU.

Predsednik Pahor bo danes pozno popoldne slovesno odkril spominsko ploščo Cirilu Kotniku, diplomatu slovenskega rodu, ki je med drugo svetovno vojno s svojim delovanjem v Rimu rešil številne Jude. Popoldne se bo sestal tudi s predsednico Poslanske zbornice Italijanske republike Lauro Boldrini.

Zvečer se bo predsednik Pahor udeležil slavnostne večerje, ki jo bo v njegovo čast priredil predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano.

Na svečani večerji na Kvirinalu, ki jo je v čast PRS gostil predsednik Napolitano tudi Tina Maze in Andrea Massi
Foto: UPRS


Zdravica predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na slavnostni večerji:

2014-05-06 Zdravica.pdf