SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: "Osebe s posebnimi potrebami morajo imeti enake priložnosti za razvoj talentov"

Portorož, 19. 3. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Pred svetovnim dnevom Downovega sindroma je predsednik republike Borut Pahor danes obiskal Center za korekcijo sluha in govora Portorož (Center), kjer je sodeloval v učnem procesu z otroki s posebnimi potrebami.

Predsednik republike se je uvodoma sestal z ravnateljem in sodelavci Centra mag. Markom Strletom in predstavniki Centra za Downov sindrom Planet 47, ki organizirajo dobrodelni koncert Down up. Strle je predstavil, kako v Centru za osebe s posebnimi potrebami razvijajo ustvarjalna področja, da lahko otroci izrazijo svoj talent in potenciale. Predstavniki Centra za Downov sindrom Planet 47 so se predsedniku Pahorju in uradu predsednika zahvalili za pomoč in podporo pri njihovih prizadevanjih v zagotavljanju enakih možnosti za osebe s posebnimi potrebami, še posebej pa za osebe z Downovim sindromom. Predsednik republike je spomnil na dogovor ob lanskem svetovnem dnevu Downovega sindroma, da se ob robu letošnjega svetovnega dne preveri storjeni napredek. Predsednik republike Borut Pahor je v letu 2013 z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anji Kopač Mrak predal Memorandum o zagotavljanju enakih možnosti za osebe z Downovim sindromom in druge osebe z motnjami v duševnem razvoju. Memorandum je rezultat pobude predsednika republike, ki je nastala ob svetovnem dnevu Downovega sindroma 21. marca 2013, da se s skupnimi močmi pripravi in oblikuje rešitve za izboljšanje položaja oseb s posebnimi potrebami.

Pred svetovnim dnevom Downovega sindroma je predsednik republike Borut Pahor danes obiskal Center za korekcijo sluha in govora Portorož (Center), kjer je sodeloval v učnem procesu z otroki s posebnimi potrebami.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je v pogovoru izrazil podporo predstavnikom nevladnih organizacij, strokovni javnosti in staršem, ki so sodelovali v pripravi memoranduma. Poudaril je, da je z začetim delom potrebno nadaljevati, še posebej z delom neformalne komisije, ki bo redno spremljala uresničevanje memoranduma. Na podlagi dobrega sodelovanja z vsemi deležniki se je namreč že letos sestala skupina pod pokroviteljstvom predsednika republike, ki je pregledala napredek na področju memoranduma ter v letošnjem letu svoje moči usmerila v zagotavljanje enakih možnosti na področju ustvarjanja vključujočega okolja ter zagotavljanja ustrezne podpore v učnem procesu. "Osebe s posebnimi potrebami imajo pravico do enakega dostojanstva in to dostojanstvo ni milost, ki bi jo dala družba, ampak je nekaj, kar si zaslužijo in znajo na svoj način tudi vračati," je dejal predsednik Pahor.

Ob obisku na obali je Predsednik republike obiskal tudi Dana Poljšaka, šestnajstletnega izumitelja, športnika in umetnika, ki gradi leseno dvojambornico. Dan je predsedniku predstavil načrte jadrnice Cassiopeia, predsednik republike pa mu je čestital za pogum, da z unikatnimi načrti, močno vizijo in ob podpori lokalne skupnosti uresničuje drzne sanje.