SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Trije predsedniki na Dunaju poudarili pomen regionalnega sodelovanja za gospodarsko rast

Dunaj, Avstrija, 17. 3. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes na Dunaju udeležuje neformalnega trilateralnega srečanja predsednikov Avstrije, Slovenije in Hrvaške, kjer se je srečal z Heinzem Fischerjem in dr. Ivom Josipovićem. V delovnih pogovorih so predsedniki obravnavali širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, regionalno sodelovanje med državami Srednje Evrope ter izpostavili vlogo Brdo Process pri krepitvi političnega dialoga med voditelji Zahodnega Balkana in Evropske unije. Govorili so tudi o obeležitvi 100. obletnice I. svetovne vojne in posebno pozornost namenili krizi v Ukrajini ter njenim implikacijam na druge podobne primere.

Predsedniki Avstrije, Slovenije in Hrvaške so uvodoma predstavili notranjepolitične situacije v posameznih državah trilaterale. Predsednik Pahor je povedal, da Slovenija po petih letih gospodarske krize prvič beleži pozitivno gospodarsko rast, kar je gotovo pozitiven signal, vendar je potrebno reforme nadaljevati. Ob tem je dejal, da v Sloveniji ostajajo prednostne naloge reforma zdravstvenega sistema, konsolidacija javnih financ ter izboljšanje položaja in zaposlovanja mladih. Prav tako je pomembno okrevanje gospodarstva, krepitev konkurenčnosti, delujoč trg dela ter vzdržne javne finance, je dejal predsednik Pahor ter ob tem poudaril, da je potrebno izboljšati upravljanje državnega premoženja tudi skozi nadaljevanje postopka privatizacije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes na Dunaju udeležuje neformalnega trilateralnega srečanja predsednikov Avstrije, Slovenije in Hrvaške, kjer se je srečal z Heinzem Fischerjem in dr. Ivom Josipovićem.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Glede aktualnih razmer v Evropski uniji je predsednik Pahor opozoril, da bo od izidov evropskih volitev oziroma ravnotežja moči v Evropskem parlamentu jasno, kakšna bo prihodnost Evropske unije, meni pa, da bodo prednostne naloge še nekaj let ostale stabilizacija finančnih sistemov v evroobmočju, zvišanje konkurenčnosti Evrope v svetu in ukrepi za spodbujanje ustvarjanja novih delovnih mest.

Predsedniki Avstrije, Slovenije in Hrvaške so veliko pozornosti namenili regionalnemu sodelovanju v Evropski uniji. Predsednik Pahor je ob tem sogovornikoma predstavil zamisel oziroma pobudo o okrepitvi Alpsko-jadranske zaveze skozi obstoječe programe Evropske unije. Regionalno povezovanje znotraj področja nekdanje Alpsko-jadranske delovne skupnosti bi namreč okrepilo gospodarsko sodelovanje znotraj regije, ki predstavlja najrazvitejše jedro Evropske unije.

Sogovorniki so ugotovili, da se vse tri države soočajo s podobnimi izzivi, predvsem pa imajo skupno odgovornost za ohranitev miru in stabilnosti v regiji. V tem okviru so predsedniki ponovili podporo širitvi in evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Predsednik republike Pahor je ob tem pozdravil rezultat volitev v Srbiji in ocenil, da so volivci dali podporo odprti politiki do Evropske unije in normalizaciji odnosov s Kosovom. Predsedniki so dogovorili redna letna srečanja in nadaljevanje dialoga o regionalnem sodelovanju v formatu trilaterale, pri čemer bo naslednja gostiteljica Slovenija.

Na tiskovni konferenci so poudarili, da si bodo prizadevali za krepitev miru in stabilnosti v regiji, pri tem pa izpostavili pomen dialoga, ki državam v regiji omogoča reševanje bilateralnih in regionalnih vprašanj.

Predsednik Pahor je predsednika Avstrije in Hrvaške povabil na obeležitev stoletnice začetka I. svetovne vojne, ki bo prihodnje leto v Sloveniji.

Srečanje treh predsednikov se bo zaključilo popoldne z obiskom kulturnih ustanov na Dunaju., ko bodo obiskali narodno knjižnico in si ogledali priložnostno razstavo o I. svetovni vojni pod vodstvom generalne direktorice knjižnice dr. Johanne Rachinger in muzej umetnostne zgodovine. Predsednik Pahor in hrvaški predsednik dr. Josipović bosta imela ob koncu obiska tudi pogovor na štiri oči.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes na Dunaju udeležuje neformalnega trilateralnega srečanja predsednikov Avstrije, Slovenije in Hrvaške, kjer se je srečal z Heinzem Fischerjem in dr. Ivom Josipovićem.
Foto: Daniel Novakovič/STA