SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Vrh Pobude treh morij naslednje leto v Sloveniji

Bukarešta, 18. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo poljskega predsednika Andrzeja Dude, hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in romunskega predsednika Klausa Iohannisa udeležil tretjega vrha Pobude treh morij, ki je tokrat potekal v Bukarešti.

Predsedniki sodelujočih držav so spregovorili o pomenu pobude za razvoj regije ter njenih ključnih ciljih na področju energetike, transporta, digitalizacije in gospodarskega sodelovanja. Pogovori predsednikov so bili namenjeni oceni vloge Pobude treh morij v odnosu do Evropske unije in transatlantskih povezav s posebnim poudarkom na gospodarskem sodelovanju Združenih držav Amerike v regiji.

Predsednik Pahor je ob včerajšnji svečani večerji spregovoril tudi s predsednikom Evropske komisije Junckerjem in hrvaško predsednico Grabar-Kitarovič o nadaljnih korakih po objavi mnenja pravne službe Evropske komisije. Predsednik po tem pogovoru ne pričakuje hitrih sprememb v stališčih Evropske komisije in Hrvaške, ocenjuje pa, da je objava mnenja pomemben vzvod Slovenije pri krepitvi podpore evropskih in drugih držav, ki zahtevajo uveljavitev sodbe arbitražnega sodišča.

V današnji razpravi na plenarnem zasedanju predsednikov sodelujočih držav je predsednik Pahor dejal, da ga veseli, da je Slovenija del skupnih prizadevanj za ponovno potrditev politične zavezanosti k spodbujanju projektov, ki bodo še naprej pospeševali gospodarsko sodelovanje in blaginjo regije ter bogatili čezatlantske vezi. Slovenija, ki se nahaja na poti baltsko-jadranskega koridorja, podpira okrepljeno sodelovanje in povezljivost na osi sever-jug. Povečana regionalna povezanost v prometu, energiji in digitalizaciji bo, tako predsednik Pahor, prispevala tudi k nadaljnjemu vključevanju v EU in podprla prizadevanja za izgradnjo bolj uspešne, združene in varne evroatlantske skupnosti.

Predsednik Republike Slovenije je v nagovoru poudaril, da je pobuda lahko uspešna samo, če bodo njeni prednostni projekti v skladu s politikami, cilji in prednostnimi nalogami Evropske unije, pri čemer pa bi se morali izogniti podvajanju in poiskati sinergije z že obstoječimi pobudami EU za sodelovanje z državami Zahodnega Balkana in vzhodnega partnerstva. Dodal je, da bi si morali prizadevati za večjo preglednost pobude in spoštovati njen neformalni status, kot je bilo dogovorjeno v skupni izjavi v Dubrovniku avgusta 2016.

Po mnenju predsednika Pahorja je Pobuda treh morij pomembna platforma za krepitev čezatlantske povezave. "Ob upoštevanju priložnosti in izzivov, s katerimi se soočajo odnosi med EU in ZDA, je pomembno, da si še naprej delimo skupne cilje: gospodarska rast, socialna kohezija in blagostanje naših državljanov ter hkrati spoštujemo človeško dostojanstvo in človekove pravice, svobodo, demokracijo, enakopravnost in pravno državo, naše temeljne vrednote, ostajajo vrednote, ki nas združujejo. To je ključni predpogoj za prihodnost pobude," je svoj nagovor zaključil predsednik Pahor.

Po koncu plenarnega zasedanja so predsedniki podpisali skupno deklaracijo, kjer je tudi najava prihodnjega vrha v Sloveniji.

Predsednik Pahor je ob robu udeležbe na vrhu Pobude treh morij opravil več pogovorov s svojimi kolegi.

Vrh Pobude treh morij naslednje leto v Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek

Predsednik republike Slovenije se je danes zjutraj srečal tudi s slovenskimi podjetniki, ki se udeležujejo gospodarskega foruma Pobude treh morij, med drugim z gospodom Boštjanom Gorjupom, predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije, gospodom Dimitrijem Zadelom, predsednikom uprave Luke Koper ter gospodom Antonom Colaričem, predsednikom Energetske zbornice Gospodarske zbornice Slovenije.

Vrh pobude
Foto: Tamino Petelinšek


Vrh Pobude treh morij naslednje leto v Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek