SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob prihajajočem svetovnem Dnevu zemlje: "Ohranimo naravo urejeno in čisto, da bo lahko skrbela za nas"

Slovenska Bistrica, 21. 4. 2017 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na 2. osnovni šoli Slovenska Bistrica udeležil slovesnosti ob Dnevu zemlje. Letošnji svetovni Dan zemlje poudarja pomen okoljske in podnebne pismenosti, predvsem med mladimi.

Predsednik republike je v nagovoru dejal, da se skozi generacije povečuje zavedanje o tem, da narava brez človeka lahko preživi, človek brez narave pa ne. Opozoril je na vpliv, ki ga imamo na globalne podnebne spremembe. "Z obeleževanjem Dneva zemlje izražamo našo skupno skrb za naravo. Zavedati se moramo, koliko nam narava daje in sprejeti, da smo mi vsi njeni dolžniki. Truditi se moramo, in za to prav nihče ni premajhen ali premlad, da ji nekaj vrnemo. Naravo ohranjajmo urejeno in čisto, da bo lahko tudi naprej skrbela za nas," je zbrane učenke in učence nagovoril predsednik republike ter jih pozval k premišljenemu ravnanju z naravo, saj so po predsednikovih besedah zreli in pametni, in lahko z osveščanjem o globalnih spremembah ohranjamo naš svet še bolj urejen in še lepši.

Po slovesnosti je predsednik republike z učenci pred njihovo šolo posadil Brinarjevo jelko, avtohtono slovensko drevesno vrsto, in jo predal v njihovo oskrbo. Ogledal pa si je tudi botanični vrt šole, kjer so učenci pripravili predstavitev Slovenije in njene rastlinske raznovrstnosti.

Predsednik Pahor se je z nekaterimi učenci nato odpravil v Dom dr. Jožeta Potrča, kjer je po krajši glasbeni dobrodošlici in druženju s stanovalci predsednik Pahor otvoril t.i. Predsedniški kotiček. V tem kotičku ima prav posebno mesto lesena mizica, ki jo je predsednik republike oblikoval v okviru projekta "SKUPAJ - Spodbujajmo drug drugega".

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na 2. osnovni šoli Slovenska Bistrica ob Dnevu zemlje
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike z učenci 2. osnovne šole Slovenska Bistrica ob Dnevu zemlje pred šolo posadil Brinarjevo jelko, avtohtono slovensko drevesno vrsto
Foto: Tamino Petelinšek/STA