SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti ob dnevu državnosti vročil odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije snovalcem in ustvarjalcem oglaševalske akcije "Slovenija, moja dežela"

Ljubljana, 25. 6. 2017 | sporočila za javnostPredsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije snovalcem in ustvarjalcem oglaševalske akcije "Slovenija, moja dežela".

Predsednik Pahor z odlikovanci; snovalci in ustvarjalci oglaševalske akcije "Slovenija - moja dežela"
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Utemeljitev:

»Slovenija, moja dežela« je sporočilo turistične oglaševalske akcije iz prve polovice osemdesetih let prejšnjega stoletja. A je mnogo več kot to. Je izraz optimizma in energije, s katerima so Slovenci zavrnili sivino in mrtvilo takratnih družbenih razmer. V zgodovinski spomin je zapisano kot priljubljena akcija, ki se je dotaknila slovenskih ljudi in prispevala k spreminjanju razpoloženja. Zasnovana je bila izključno za promocijo slovenskega turizma, a je dosegla bistveno več.


S predstavitvijo lepot slovenske pokrajine in nagovorom Slovencem, naj ostanejo zvesti svoji gostoljubni tradiciji in sprejemajo tujce v urejeno, čisto in lepo Slovenijo z dobrodošlico, so ustvarjalci akcije naredili preboj pri uveljavljanju pravice do izražanja nacionalnih ambicij na gospodarskem in na drugih področjih. Želje po uspehu niso bile več potopljene v birokratska povprečja, ampak so dobile novo vsebino, visoko estetizirano podobo in prikupen izraz, ki so jih oblikovali vrhunski slovenski strokovnjaki, pesniki, pisatelji, glasbeniki, režiserji in snemalci, uveljavljeni na svetovni ravni.


Poziv Slovencem, naj ciljajo visoko, so izrekali ustvarjalci, ki so sami dosegali lovorike med najboljšimi. Posneli so serijo odmevnih kratkih televizijskih in radijskih oglasov, te pa so spremljali članki, plakati, razglednice in osebna pošta. Najbolj slovit je bil televizijski film Gostje prihajajo. Njegovo kakovost je potrdil tudi berlinski festival turističnega filma, ki mu je leta 1987 podelil najvišje priznanje.


Raziskovalec Miro Kline, tek
stopisca Zdravko Duša in Peter Bergant, oblikovalec in umetniški direktor Jani Bavčer, ustvarjalci filma Gostje prihajajo, režiser Jaka Judnič, snemalec in direktor fotografije Karpo Godina, avtor glasbe Jani Golob in pisec besedila h glasbi Dušan Velkaverh, fotograf Joco Žnidaršič in kreativni direktor projekta Slovenija, moja dežela Jernej Repovš so kot snovalci in ustvarjalci akcije s svojim znanjem, iskrenimi ambicijami in zavzetim ustvarjanjem zajeli duh časa v besedo, misel, podobo in pesem. Slovenci so akcijo sprejeli za svojo.

Začela so se tkati nova zavezništva, snovati novi načrti, krepila se je odločenost, da se bomo Slovenci potrjevali kot skupnost, ki zna, zmore, hoče in bo dosegala veljavo v odprtem, svobodnem in demokratičnem vzdušju.


Akcija pomeni mejnik in enega od presežkov slovenske tržnokomunikacijske stroke. Hkrati je nesporen tudi njen prispevek h krepitvi narodne zavesti in pripadnosti v času, ko je bilo to izjemno pomembno.