SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor po pogovoru s predsednikom državnega zbora poudaril potrebo po čimprejšnjem oblikovanju nove vlade

Ljubljana, 6. 8. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na delovnem pogovoru srečal s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milanom Brglezom. Uvodoma mu je še enkrat osebno čestital in mu zaželel veliko uspeha pri delu.

V izjavi za medije po pogovoru je predsednik Pahor poudaril potrebo po čimprejšnjem oblikovanju nove vlade s polnimi pooblastili. Predsednika državnega zbora dr. Brgleza je prosil, da poslankam in poslancem prenese prošnjo, da čimprej oblikujejo poslanske skupine in njihove vodje, zato da bi v ponedeljek, torek in po potrebi v sredo prihodnji teden lahko opravil pogovore z njimi o predlogu kandidata za predsednika vlade.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na delovnem pogovoru srečal s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milanom Brglezom
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sedanja vlada v odstopu po oceni predsednika Pahorja namreč sprejema odločitve, ki tudi zaradi dejstva, da jih sprejema kot vlada brez vseh pooblastil, "poglablja dvom v njihovo koristnost ali potrebnost". Nekateri izpostavljeni problemi, aktualni in tisti, ki so na dnevnem redu vlad že dlje časa, so po mnenju predsednika rešljivi le v primeru čimprejšnjega oblikovanja nove vlade s polnimi pooblastili.

Predsednik republike je izrazil pričakovanje, da bi predlog za mandatarja lahko državnemu zboru posredoval 18. avgusta 2014, državni zbor pa bi o tem lahko odločal 22. avgusta 2014. Upoštevajoč okvirne roke bi državni zbor o celotni vladni ekipi lahko odločal sredi septembra. Ob tem je poudaril, da se bo pri vseh odločitvah, preden jih bo dokončno sprejel, posvetoval s predsednikom državnega zbora in z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem. Ob tem je izrazil željo, da bi mu vsi udeleženci, ki se z dr. Cerarjem pogajajo za koalicijo, omogočili, da predlog za kandidata za mandatarja v državni zbor pošlje čimprej. S tem bi omogočili konec politične negotovosti in uspešno reševanje nakopičenih problemov Slovenje, je še dejal predsednik Pahor.

Predsednik državnega zbora dr. Brglez je srečanje ocenil za konstruktivno in plodno. Izpostavil je dejstvo, da bo moral državni zbor v skrajnem roku zavzeti stališče do konca tega meseca, poleg tega pa oblikovati vse organe, ki so potrebni za konstituiranje nove vlade ter dodal, da morajo vse državne institucije stopiti skupaj, da naredijo tisto, kar je za državo najbolj pomembno.