SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob obisku Šolskega centra Krško-Sevnica: "Na naših šolah smo priča presežkom ustvarjalnosti"

Krško, 2. 3. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na povabilo Jožeta Pernarja, profesorja fizike na Gimnaziji Krško, obiskal Šolski center Krško-Sevnica. Profesor Pernar je predsedniku republike predstavil projekt laboratorija za fiziko, ki so ga sami zgradili na podstrešju šole. 

Ob prihodu v šolski center so predsednika Pahorja pozdravili dijaki. V letošnjem šolskem letu se v splošnih, strokovnih in poklicnih programih v Centru izobražuje 740 dijakov in dijakinj. V imenu vseh sta predsednika Pahorja pozdravila Klemen Knez in Gašper Zorko. Dejala sta, da mu bodo dijaki dokazali, da se za mladostno zagnanostjo in radoživostjo iskrijo tudi resne in pametne misli. V imenu zaposlenih pa je predsedniku republike zahvalo za obisk in podporo ideji profesorja Pernarja o izgradnji laboratorija za fiziko izrekla Erna Župan Pirkovič, direktorica šolskega centra.

Predsednik Pahor je dijake nagovoril, profesorju Pernarju pa se je zahvalil za prijazno vabilo: "Zamisel in izvedba laboratorija za fiziko sta nekaj posebnega, zato sem čutil dolžnost, da se s svojim obiskom zahvalim ne le g. Pernarju, temveč vsem, ki so sodelovali pri tem projektu. Takšni premiki niso pomembni le za šolski center tukaj v Krškem, temveč za cel vzgojno izobraževalni sistem v Sloveniji." Predsednik Pahor je ob tem spomnil na številne pogovore z dijaki, ki mu pomenijo oporo in navdih, predvsem pa tako bolje razume, kako mlada, ustvarjalna generacija doživlja razmere okoli sebe.

Predsednik republike je obiskal Šolski center Krško-Sevnica
Foto: Daniel Novakovič / STA

V nadaljevanju obiska si je predsednik republike ogledal učilnico za robotiko in CNC tehnologijo, kjer se je seznanil s praktičnim učnim procesom. Bodoči strokovnjaki strojnega in elektro področja pa so mu predstavili solarno vozilo, s katerim so osvojili prvo mesto na mednarodni dirki v Sisku na Hrvaškem, in so ga zasnovali in skonstruirali sami. Predsednik Pahor si je ogledal laboratorij za fiziko, izvedbo fizikalnih vaj ter dejal, da so zamisli in pogum profesorja Pernarja navdih vsem nam. 

Predsednik republike je obiskal Šolski center Krško-Sevnica
Foto: Daniel Novakovič / STA

Obisk v šolskem centru je predsednik republike zaključil s pogovorom z dijaki. Dijaki so se nanj temeljito pripravili in so predsedniku Pahorju zastavljali vprašanja o prihodnosti in vlogi Evropske unije, položaju Slovenije v svetu, spregovorili pa so tudi o svojih sanjah in načrtih za prihodnost. Ob zaključku pogovora so dijaki predsedniku republike podarili avtorsko ploščo šolske glasbene skupine, predsednik Pahor pa se je podpisal na košarkarski dres šolske košarkarske ekipe ter si ogledal izvod šolskega glasila, v katerem je opisan njegov obisk na Srednji šoli Sevnica leta 2014. Aplikacijo »Lepo je biti milijonar« pa so v okviru računalniškega krožka prilagodili tako, da so predsednika Pahorja presentili z zanimivimi vprašanji.

Predsednik republike je obiskal Šolski center Krško-Sevnica
Foto: Daniel Novakovič / STA