SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in poljski predsednik Duda potrdila odlične odnose med Slovenijo in Poljsko

Ljubljana, 27. 3. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se v Republiki Sloveniji mudi predsednik Republike Poljske Andrzej Duda s soprogo. Gre za povratni uradni obisk predsednika Dude, po lanskem uradnem obisku predsednika Pahorja na Poljskem. Povratni obisk izpričuje razumevanje stališč do pomembnih zunanje političnih vprašanj ter potrebo po rednem dialogu na najvišji politični ravni. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani in srečanju med predsednikoma na štiri oči so sledili plenarni pogovori med delegacijama in novinarska konferenca obeh predsednikov.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Poljske Andrzej Duda na uradnem sprejemu z vojaškimi častmi
Foto: Daniel Novakovič/STA


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Poljske Andrzej Duda na Kongresnem trgu v Ljubljani
Foto: Daniel Novakovič/STA


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s Tanjo Pečar in predsednik Republike Poljske Andrzej Duda s soprogo Agato Kornhauser-Duda
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je v izjavi za medije dejal, da je obisk dokaz zelo dobrih odnosov med Slovenijo in Poljsko: »Obisk ilustrira dobre vsestranske odnose: politične, gospodarske, kulturne, medosebne, vojaške. S predsednikom Dudo sva ob koncu uradnega dela pogovorov ugotovila, da je v vzajemnem nacionalnem interesu Slovenije in Poljske, da se ti odnosi še poglobijo, da so še bolj iskreni, še bolj intenzivni. To je v obojestransko korist, v evropsko korist, in za to se bova osebno, kolikor je to v najini pristojnosti, tudi zavzela.«

Predsednik Pahor je poudaril, da današnji obisk poteka tudi v znamenju 25. obletnice diplomatskega priznanja Republike Slovenije s strani Republike Poljske. »Tudi v tem smislu lahko ugotovimo velikanski napredek vsestranskega sodelovanja,« je dejal predsednik Pahor in poudaril, da trgovinska menjava med Slovenijo in Poljsko znaša skoraj poldrugo milijardo evrov, kar uvršča Poljsko na sedmo mesto med trgovinske partnerje Republike Slovenije. 

V pogovoru sta se predsednika ob temah dvostranskega sodelovanja dotaknila tudi pogledov na Evropsko unijo. Ob tem sta sprejela skupno izjavo o pogledih Slovenije in Poljske na prihodnost Evropske unije, ki kaže na to, da kljub razlikam obstaja velika politična volja za sodelovanje in nadaljnjo krepitev Evropske unije. 

Ob koncu se je predsednik Pahor zahvalil predsedniku Dudi in Republiki Poljski, kot državi, ki trenutno predseduje Višegrajski skupini, za spodbujanje sodelovanja med Višegrajsko skupino in Slovenijo. 
Rokovanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Slovenije Borut Pahor s Tanjo Pečar in predsednik Poljske Andrzej Duda s soprogo Agato Kornhauser-Duda
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Poljske Andrzej Duda
Foto: Daniel Novakovič/STA


V popoldanskem času se bosta slovenski in poljski predsednik srečala s slovenskimi gospodarstveniki in se udeležila zaključka poljsko-slovenskega investicijskega foruma. 

Uradni obisk se bo nocoj sklenil s svečano večerjo na Gradu Brdo, ki jo bosta gostila predsednik republike in gospa Tanja Pečar.  

Skupna izjava predsednika Republike Poljske in predsednika Republike Slovenije:

Skupna izjava_SLO.pdfJoint Statement_POL.pdfSkupna izjava_ANG.pdf