SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in predsednik Milanovič sta skupaj odkrila spomenik Francetu Prešernu v Zagrebu

Ljubljana, 18. 10. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović sta danes skupaj odkrila spomenik Francetu Prešernu v Zagrebu. Pred tem sta slovenski in hrvaški predsednik skupaj odkrila spomenik Ljudevitu Gaju v Ljubljani.

Postavitev spomenika dr. Francetu Prešernu v Zagrebu ima simbolno vrednost za slovensko kulturo, pomembna pa je tudi za utrjevanje prijateljskih odnosov med državama na vseh ravneh ter za Slovence, ki žive na Hrvaškem. Spomenik Francetu Prešernu je v Zagrebu prvi spomenik, posvečen Slovencu. Pobudo zanj je leta 2016 dalo slovensko veleposlaništvo in jo je takoj podprlo mesto Zagreb. Postavitev spomenika pa je finančno omogočila tudi vlada Republike Slovenije.

Spomenik Franceta Prešerna je postavljen v aleji pesnikov v zagrebškem mestnem parku Bundek. Spomenik je izdelal slovenski kipar doc. mag. Metod Frlic, predstojnik kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na podstavku je poleg napisa "FRANCE PREŠEREN, 1800-1849", Slovenija, vklesana 7. kitica Zdravljice - slovenska himna v slovenskem in hrvaškem jeziku.

Prešeren in Gaj sta bila sodobnika, ki ju povezuje delovanje za narodni preporod v 19. stoletju.

Predsednik Pahor in predsednik Milanovič sta danes skupaj odkrila spomenik Francetu Prešernu v Zagrebu
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor in predsednik Milanovič sta danes skupaj odkrila spomenik Francetu Prešernu v Zagrebu
Foto: Nebojša Tejić/STA