SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča

Ljubljana, 20. 6. 2022 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. Poziv je bil objavljen v petek, 17. junija 2022 v Uradnem listu Republike Slovenije.

Predsednica Državnega zbora Republike Slovenije je predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja 10. junija 2022 obvestila o sklepu državnega zbora, da se z 31. decembrom 2022 na njegovo zahtevo dr. Marijana Pavčnika razreši s funkcije sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti ter dokazila o izpolnjevanju pogojev. Predloge možnih kandidatov je treba poslati najkasneje do 9. septembra 2022, do 15. ure na naslov Urada predsednika Republike Slovenije, Erjavčeva 17, 1000 Ljubljana.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izboru kandidata oz. kandidatov za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oz. predlaganih kandidatov.