SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor sprejel ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednika Čebelarske zveze Slovenije

Ljubljana, 16. 11. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana in predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča z delegacijama

Minister mag. Židan je predsednika Pahorja seznanil s potekom aktivnosti pobude Slovenije, da Združeni narodi 20. maj razglasijo za svetovni dan čebel. Predsednik republike je pobudo Slovenije podprl med prvimi, oktobra 2014, za kar se mu je minister iskreno zahvalil. V nadaljevanju pogovora so sogovorniki spregovorili tudi o nadaljnjih aktivnostih po dokončni potrditvi svetovnega dne čebel, ki je predvidena na plenarnem zasedanju Generalne skupščine OZN v decembru 2017. Že jutri pa bo na plenarnem zasedanju Ekonomsko-finančnega odbora Generalne skupščine OZN potekalo glasovanje o Resoluciji za razglasitev za svetovni dan čebel, ki jo je predložila Republika Slovenija. 

Predsednika so pobudniki seznanili tudi z načrti o prvi obeležitvi svetovnega dne čebel 20. maja 2018, kjer je predvidena strokovna konferenca z udeležbo čebelarjev z vsega sveta, mednarodna konferenca na ministrski ravni ter slovesno obeležitvijo svetovnega dne čebel z udeležbo najvišjih predstavnikov držav in institucij. Minister Židan je ob tej priložnosti predsednika republike zaprosil za častno pokroviteljstvo, kar je predsednik Pahor z veseljem tudi sprejel. Ponudil je, da ob vrnitvi iz Združenih držav Amerike decembra letos, ko bo OZN predvidoma dokončno sprejela Resolucijo in bo 20. maj razglašen za svetovni dan čebel, v Predsedniški palači priredijo sprejem, kar so sogovorniki z veseljem potrdili.

Predsednik ČZS Noč je poudaril edinstvenost te pobude, saj svetovni dan obeležuje rojstni dan Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva in enega najboljših poznavalcev čebel. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana in predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča
Foto: Tamino Petelinšek/STA