SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Izjava predsednika republike po delovnem posvetu s pravnimi strokovnjaki o odprtih vprašanjih nadaljnjih postopkov po odstopu predsednice vlade

Ljubljana, 7. 5. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Izjava predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja po delovnem posvetu z uglednimi pravnimi strokovnjaki o odprtih vprašanjih nadaljnjih postopkov po odstopu predsednice vlade:

"Z jutrišnjo seznanitvijo Državnega zbora Republike Slovenije z odstopom predsednice vlade, so mi skupaj z državnim zborom v skladu z ustavo, zakonom in poslovnikom državnega zbora poverjene pomembne dolžnosti v zvezi z premoščanjem nastalih političnih razmer, ko vlada do nadaljnjega opravlja zgolj tekoče posle. Svoje odgovornosti se popolnoma zavedam in prosim javnost, da mi zaupa pri mojih odločitvah. Odločal se bom v okvirih ustavnega in zakonskega reda in politično nepristransko.

Z razpisom zelo verjetnih predčasnih volitev ne bom hitel, ne bom zavlačeval, v skladu z ustavnim redom jih bom razpisal pravočasno, spoštujoč ustavne, zakonske in poslovniške roke. Ponavljam mojo željo, da je ta postopek ljudem čim bolj razumljen, da zbuja njihovo zaupanje in da bom skupaj z državnim zborom opravičil pričakovanja državljank in državljanov, da bo nastala situacija po odstopu vlade čim manj prizadela interese države in njenih ljudi.

V zvezi z vprašanjem priprave in izvedbe predčasnih volitev v času šolskih oziroma parlamentarnih počitnic je bilo sprejeto enotno stališče, da je edini ustavno pravno neprimerni mesec za opravo volilnih opravil oziroma izvedbo volitev mesec avgust. Zato bi se mu bilo, če bi to bilo le mogoče, koristno izogniti. O mojih dolžnostih da predlagam kandidata za mandatarja so se sogovorniki strinjali, da je predsednikova dolžnost prizadevati si poiskati ustreznega kandidata. V kolikor bi svojo odločitev, da v roku 30 dni ne predlagam nikogar prepričljivo utemeljil, bi lahko 30-dnevni rok tudi skrajšal. Osebno v pogovorih s poslanskimi skupinami kandidata za predsednika vlade ne bom predlagal. Kolikor bi tak predlog podale ena ali več poslanskih skupin ter bi obstajala utemeljena ocena, da ima potrebno podporo za izvolitev, sem ga dolžan predlagati državnemu zboru. V primeru, da ne predlagam kandidata za predsednika vlade in skrajšam rok, ki mi ga omogoča ustava ne bom posegel v pravico poslanskih skupin in skupine 10 poslancev, da predlagajo svojega kandidata, saj imajo to možnost storiti v nadaljnjem 14-dnevnem roku. O moji odločitvi sem dolžan obvestiti državni zbor, ki se z njo seznani na seji. Sprejeto je bilo tudi stališče, da bi predsednik svojo odločitev, če bo tako štel za potrebno, na seji tudi ustno, ne zgolj pisno, obrazloži. Sogovorniki so se strinjali, da moram akt o razpustitvi parlamenta ter razpisu volitev sprejeti takoj, ko me državni zbor seznani z dejstvom, da predsednik vlade ni bil izvoljen.

Iz vsega povedanega je mogoče sklepati, da zelo verjetne predčasne volitve v mesecu juniju, upoštevajoč ustavno pravne roke niso mogoče, bolj verjetne in mogoče so v mesecu juliju. Do dokončne odločitve o razpustitvi parlamenta in razpisu predčasnih volitev pa je še nekaj objektivih neznank, zato datuma natančneje ni mogoče napovedovati. S predsednikom državnega zbora in vodij poslanskih skupin bom postopek vodil tako, da bomo mojo končno odločitev vsi ali vsaj v zelo veliki večini sprejeli kot ustavno pravno korektno in brez nehvaležnih političnih prerekanj o tem. Zato smo vsi deležniki dolžni ravnati odgovorno in s potrebnim medsebojnim zaupanjem."

Delovni posvet predsednika republike Boruta Pahorja z uglednimi pravnimi strokovnjaki o odprtih vprašanjih nadaljnjih postopkov po odstopu predsednice vlade
Foto: Stanko Gruden/STA