SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor se bo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta udeležil osrednje spominske slovesnosti in položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi

Murska Sobota, Lendava, 26. 1. 2022 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo na predvečer mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta v sredo, 26. januarja 2022, ob 19. uri udeležil osrednje spominske slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta. Predsednik republike bo na slovesnosti slavnostni govornik.

Predsednik Pahor bo pred slovesnostjo, ob 16.30 položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi.

Po položitvi venca bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podal izjavo za javnost. Izjavo za javnost bosta podala tudi Janez Magyar, župan Občine Lendava, in Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor.

Predsednik Pahor bo pred slovesnostjo v Murski Soboti obiskal gospo Eriko Fürst, edino še živečo Judinjo iz Prekmurja. Gospa Fürst, ki je bila internirana v taborišču Auschwitz, se je s predsednikom Pahorjem v zadnjih letih udeležila številnih spominskih slovesnosti.

V Sloveniji je bila v času druge svetovne vojne judovska skupnost najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta takorekoč izginila. Pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi je drugo največje judovsko pokopališče v Sloveniji. Ta edinstven spomenik judovski kulturi na tem območju je danes spomeniško zaščiten.LOKACIJA slovesnosti : Gledališče Park Murska Sobota, Ulica Štefana Kovača 30, Murska Sobota


LOKACIJA polaganja venca: Judovsko pokopališče v Dolgi vasi, Glavna ulica, Lendava
OBVESTILO MEDIJEM

Predstavnike medijev prosimo, da upoštevate ukrepe za preprečevanje širitve okužbe (nošenje mask, razkuževanje rok in vzdrževanje varne razdalje) in navodila pristojnih.