SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v Ribnici na Pohorju: "Solidarni in povezani lahko skupaj premagamo vse težave"

Ribnica na Pohorju, 18. 5. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil osrednje prireditve ob občinskem prazniku Občine Ribnica na Pohorju. 

Srečko Geč, župan Občine Ribnica na Pohorju, je v nagovoru poudaril, da dosedanji rezultati dajejo optimizem in zagon za nadaljnji razvoj njihove skupnosti. Občina Ribnica na Pohorju v zadnjih letih postaja izjemno zanimiva turistična destinacija za domače in tuje goste.

Predsednik Pahor se je gospodu županu zahvalil za vabilo na slovesnost ter občankam in občanom čestital ob praznovanju občinskega praznika. Spomnil je prvi kongres slovenskih občin, ko se je pred dnevi z županjami in župani pogovarjal o razvoju lokalne samouprave. Ponovil je, da je v začetku devetdesetih let dvomil v tedanjo odločitev za povečanje števila občin, a da danes teh dvomov nima, saj je bil projekt lokalne samouprave eden izmed najbolj uspešnih vizionarskih projektov slovenske tranzicije. "Občutek, da ljudje živimo v skupnosti, nas povezuje. Daje nam vedeti, da se lahko zanesemo nanjo in drug na drugega, ko skupaj rešujemo težave in uresničujemo ideje," je dejal predsednik Pahor. Dodal je, da državna oblast pred leti ni bila pripravljena na globino gospodarske in socialne krize, brez slehernega dvoma pa so po njegovem mnenju lokalne skupnosti v tistem času odigrale neprecenljivo vlogo: "Ko smo bili soočeni s pomanjkanjem upanja in zaupanja, ko se je razvoj ustavil, so to vlogo prevzele lokalne skupnosti. V solidarnosti in povezanosti lahko skupaj premagamo vse težave." V nadaljevanju nagovora je predsednik republike opozoril, da nihče ne ve, kaj nam prinaša prihodnost. "Slovenci imamo dve zgodovinski izkušnji: izkušnjo narodnega razkola, katerega rane celimo še danes, in sporočilo narodne enotnosti, ki dokazuje, da znamo in zmoremo v prelomnih trenutkih sodelovati in se poslušati."

Predsednik republike na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku Občine Ribnica na Pohorju
Foto: Nebojša Tejić / STA

Izkušnja sodelovanja, tako predsednik republike, zaradi katere imamo danes Slovenci lastno državo, nam daje upanje, da smo se kot narod sposobni soočiti z izzivi prihodnosti, če bomo le med sabo gojili tisto, kar nas povezuje in znali živeti z razlikami, ki so med nami. Z mislijo sodelovanja in povezovanja je predsednik Pahor županu Geču v luči praznovanja 25. obletnice naše države poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo, simbol naše enotnosti. 

Na slovesnosti so podelili občinska odličja, ki so jih prejeli Majda Pučnik, Športno društvo Ribnice na Pohorju in Kmetija tete Lene, ki prikazuje življenje in delo Pohorcev ter predstavlja pomemben del kulturne dediščine kraja. Kulturni program so pripravili domači glasbeniki in glasbenice, med njimi tudi Alja Krušič, ki jo je Slovenija leta 2013 okronala za zmagovalko šova Slovenija ima talent, in Anže Krevh, absolutni državni in evropski prvak, virtuoz na diatonični harmoniki. 

Predsednik republike na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku Občine Ribnica na Pohorju
Foto: Nebojša Tejić / STA