SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini v Uradu predsednika Republike Slovenije dan odprtih vrat

Ljubljana, 15. 9. 2017 | sporočila za javnost, izjaveOb današnjem državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini je Urad predsednika Republike Slovenije, kot ob vseh državnih praznikih, pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je danes obiskalo blizu dvesto trideset (230) obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali protokolarne in delovne prostore predsednika republike.Obiskovalce je uvodoma nagovoril predsednik republike Borut Pahor in vsem državljankam in državljanom doma in po svetu čestital ob državnem prazniku, ki predstavlja pomemben mejnik na poti do samostojnosti Republike Slovenije, saj je bil z vrnitvijo Primorske domovini vrnjen pomemben del v mozaiku njene suverenosti, razglašene leta 1991. Dejal je, da smo ponosni na neuklonljivost in enotnost Primork in Primorcev pri potujčevanju, njihova hrabrost pa nas lahko navdaja z optimizmom tudi v prihodnosti. Predsednik republike je nagovor sklenil z besedami hvaležnosti vsem obiskovalcem, ki so na današnji praznik obiskali Predsedniško palačo.

Dan odprtih vrat ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini
Foto: Bor Slana/STA

Današnji dogodek so kulturno obogatile Danaja Grebenc, Nikita Kapušin Galuh, Tjaša Lesjak, Marcela Barle in Tjaša Ulčnik, ki so v Velikem Trnu na 20. državnem prvenstvu harmonikark, ki je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, dosegle najvišje uvrstitve.

Dan odprtih vrat ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini
Foto: Bor Slana/STA

Palačo so obiskali tudi stanovalci in zaposleni Doma upokojencev Postojna, člani Društva za ohranitev podeželja Veliki Trn in Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, državne prvakinje in članice Odbojkarskega kluba Ankaran ter učenke in učenci iz osnovnih šol Franceta Bevka iz Tolmina, Danila Lokarja Ajdovščina in Jurija Vege iz Moravč.

Po uradnem delu so si vsi prisotni na dnevu odprtih vrat pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja, ki jim je v svoji pisarni odgovarjal na številna vprašanja, povezana z njegovim delom. Predsednik republike je z obiskovalci delil veselje nad sinočnjim uspehom slovenskih košarkašev. Pozneje so si z zanimanjem ogledali menjavo častne straže Garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo.Dan odprtih vrat ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini
Foto: Bor Slana/STA