SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednika Pahor in Napolitano: Klop miru za prijateljstvo

Nova Gorica, 7. 7. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano je danes na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik republike Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta predsednika Napolitana in njegovo soprogo Clio Napolitano pričakala na Trgu Evrope v Novi Gorici. Z obiskom trga, simbola evropskega združevanja, so predsednik Pahor, gospa Pečar in predsednik Napolitano s soprogo obeležili prvo okroglo obletnico slovenskega članstva v Evropski uniji. Na trgu so izjemno prisrčno dobrodošlico obema predsedniškima paroma pripravili otroci z obeh strani meje, navzoči pa so prisluhnili priložnostnemu koncertu orkestra Slovenske vojske. Po tem, ko je orkester zaigral slovensko, italijansko in evropsko himno, sta predsednika pozdravila najmlajše in se srečala s predstavniki slovenske narodnostne manjšine v Italiji in predstavniki italijanske skupnosti v Sloveniji.

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano ob sprejemu na Trgu Evrope v Novi Gorici
Foto: Stanko Gruden / STA

V okviru obeleževanj 100. obletnice prve svetovne vojne so predsednik Pahor, gospa Pečar in predsednik Napolitano s soprogo obiskali Sveto goro, kjer sta slovenski in italijanski predsednik položila venec ob spomenik padlim slovenskim vojakom. V spomin na tokratno srečanje sta nato v parku pred frančiškanskim samostanom na Sveti gori odkrila 'Klop miru', z namenom, da bo obiskovalcem ponudila mesto za razmislek v spomin in opomin, da se vojne grozote ne bi nikoli več ponovile. Predsedniška para je pozdravil pater Mihael Vovk, ki jima je predstavil nekaj drobcev zgodovine bazilike na Sveti gori.

Predsednik Pahor in gospa Pečar na obisku v Sloveniji gostita italijanskega predsednika Napolitana s soprogo
Foto: 2

V izjavi za medije sta predsednika opozorila na nujnost ohranjanja miru. Kot je uvodoma dejal slovenski predsednik, sta oba z italijanskim predsednikom prepričana Evropejca, obenem pa oba prepričana tudi v potrebo po ohranjanju nacionalne samobitnosti narodov in držav, ki ju predstavljata.

"V današnjem prelepem dnevu je tudi kanček grenkobe, s katero se spominjamo na desetine milijonov žrtev, ki so s svojimi življenjem plačale za mir v času prve svetovne vojne. Danes z veliko mero optimizma in z veliko vero v prihodnost s predsednikom Napolitanom zreva v potrebo po krepitvi najinega osebnega sodelovanja, zaupanja in prijateljstva, sodelovanja med obema narodoma in uspeha evropske ideje, ki je temelj miru in varnosti starega kontinenta," je poudaril predsednik Pahor.

Predsednik Napolitano je dejal, da ga veseli, da ob prečkanju meje med državama le-te sploh ni več opaziti - kar se opazi, je, kako nenaravne so vse takšne delitve. Dodal je, da je tudi to ena izmed vrednot, ki se jo vse premalo poudarja: "Prav te meje so v preteklosti prekoračile vojske, ki so bile okrutne boje na kopnem in v zraku, v vseh oblikah. Pomembno je, da se spomnimo, da se je to dogajalo, da se tega zavedamo, da pa imamo še bolj pred očmi to, da smo danes vsi ena evropska družina."

"Najino pričevanje in prizadevanje za mir pomeni predvsem prijateljstvo, saj mir ni samo odsotnost vojne, mir temelji na veliko tesnejših povezavah prijateljstva, sodelovanja in solidarnosti. To želiva s predsednikom Pahorjem poudariti, tako se vzpostavlja mir," je poudaril italijanski predsednik Napolitano.