SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: "Vsako delo, ki se ga opravlja z ljubeznijo, je lahko delo"

Portorož, 28. 11. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Centru za korekcijo sluha in govora v Portorožu udeležil humanitarno tekmovalne akcije – 16. državnega humanitarnega tekmovanja slikopleskarjev Slovenije, ki ga vsako leto organizira sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Slikopleskarji v letnih tekmovanjih izvajajo zahtevna slikopleskarska dela v ustanovah, ki jih tarejo finančni problemi in jim za obnovo stavb primanjkuje denarja. Letos bodo udeleženci, več kot 85 slikopleskarjev, v stavbi Centra za korekcijo sluha in govora v Portorožu prepleskali 4.600 kvadratnih metrov zidnih in drugih površin ter prenovili več kot 40 vratnih podbojev v pritličju in 1. nadstropju stavbe, ki je bila zgrajena leta 1987.

Predsednik republike Borut Pahor se je v Centru za korekcijo sluha in govora v Portorožu udeležil humanitarno tekmovalne akcije – 16. državnega humanitarnega tekmovanja slikopleskarjev Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA

Prenove se v Centru za korekcijo sluha in govora Portorož zelo veselijo, saj bodo lahko zagotovili kakovostnejše pogoje za vzgojo in izobraževanje gluhih in naglušnih otrok ter otrok z večvrstnimi motnjami za področje celotne Primorske. V vse oblike obravnave je v centru vključenih skoraj 300 otrok, v redne logopedske obravnave pa je letno vključenih približno 1.200 otrok, mladostnikov in odraslih.

Pobudo za izvedbo takšnih humanitarnih tekmovanj slikopleskarjev v javnih ustanovah, kot so šole, vrtci ali bolnišnice, je v letu 1999 dal idejni oče Branko Goričan, ki je z leti privabil k sodelovanju vedno več slikopleskarjev, slovenske proizvajalce barv, premazov in orodij. Akcija promovira tudi slikopleskarski poklic med mladimi.

Predsednik republike Borut Pahor se je v Centru za korekcijo sluha in govora v Portorožu udeležil humanitarno tekmovalne akcije – 16. državnega humanitarnega tekmovanja slikopleskarjev Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA

Tradicionalni akciji se vsako leto pridružijo tudi mnoga družbeno odgovorna podjetja, sponzorji in donatorji, ki zagotovijo potrebne materiale ter dijaki Srednje gradbene šole iz Maribora ter Srednje gradbeno storitvene šole iz Kranja. Dijaki, ki se tudi poklicno usposabljajo za slikopleskarje tako tudi v praksi spoznavajo pomen profesionalnosti in mojstrstva v svoji stroki. Dijaki vsako leto sodelujejo v humanitarnem delu akcije, samo tekmovanje pa je pomembno tudi zaradi stanovskega druženja in navezovanja stikov obrtnikov slikopleskarjev s "podmladkom".

Predsednik Pahor, ki se je danes dopoldne pridružil delu z dijaki, je v izjavi za medije dejal, da je v letošnjem letu obiskal več poklicnih in srednjih šol in ugotovil, da se mladi navdušujejo nad poklici, v katerih vidijo svojo prihodnost.  "Mladi želijo izbrusiti svoje mojstrstvo in menijo, da lahko s svojim znanjem in delom preživljajo sebe in svoje družine. Ti poklici so znova cenjeni, trg dela potrebuje mojstre in ni nujno, da ima vsak akademsko izobrazbo, da je uspešen," je dejal predsednik Pahor in se zahvalil za povabilo na dogodek, ki združuje prijetno s koristnim, ob tem pa poudaril, da je vsako delo, ki se ga opravlja z ljubeznijo, lahko delo.