SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na Malti s predsednicami in predsedniki dvanajstih držav izpostavil pomen evropskih sanj

Valletta, Republika Malta, 14. 9. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes na povabilo predsednice Republike Malte Marie-Louise Colero Preca, v Valletti na Malti sestaja s predsedniki dvanajstih evropskih držav.

Predsednik Pahor se je ob robu današnjega srečanja na štiri oči sestal tudi s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović. 

Predsedniki enkrat letno v eni izmed sodelujočih držav razpravljajo o pomembnih političnih vprašanjih v okviru neformalnega srečanja šefov držav skupine Arraiolos. V okviru letošnjega srečanja sta potekali dve delovni zasedanji: "Ohranjanje socialne Evrope v okolju plenilske globalne ekonomije" in "Soočanje z varnostnimi izzivi v evromediteranski regiji".

Predsednik Pahor je v prvi razpravi predstavil svoj pogled na evropsko prihodnost. Dejal je, da zagovarja 'dinamično harmonijo' med tekmovalnostjo in solidarnostjo. Poudaril je, da moramo ohranjati tekmovalnost na prostem trgu, hkrati pa si moramo prizadevati za ohranitev evropskih sanj, ki so po njegovem drugačne od ameriških sanj prav v tem, da jih definirajo vrednote skupnosti - od sodelovanja, solidarnosti do skupne skrbi za  varnost, hkrati s socialno varnostjo.  Predsednik republike je ob tem poudaril, da  je pogoj ohranitve teh vrednot ohranitev enakih pogojev oz možnosti za vse, spoštovanje mednarodnega prava, uspešen boj proti korupciji, zaupanje in ohranjanje demokracije, spoštovanje človekovega dostojanstva in medsebojne solidarnosti. Predsednik Pahor je dejal, da moramo imeti jasno vizijo Evrope, ob čemer je njegova vizija več Evrope, socialne in hkrati kompetitivne.

V mestu Valletta se sestajajo gostiteljica in predsednica Republike Malte Marie-Louise Colero Preca, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Republike Avstrije dr. Alexander Van der Bellen, predsednik Republike Bolgarije Rumen Radev, predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Republike Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier, predsednik Grčije Karolus Papulijas, predsednik Madžarske János Áder, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednik Republike Latvije Raimonds Vējonis, predsednik Republike Poljske Andrzej Duda in predsednik Portugalske Marcelo Rebelo de Sousa.

Predsednik Pahor se je na Malti srečal s predsednicami in predsedniki dvanajstih držav
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je na Malti srečal s predsednicami in predsedniki dvanajstih držav
Foto: Daniel Novakovič/STA