SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor namerava za kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlagati izr. člana SAZU, zasl. prof. dr. dr. h. c. Janeza Kranjca, univ. dipl. prav.

Ljubljana, 9. 4. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik republike bo v prihodnjem tednu nadaljeval s pogovori in posvetovanji o kandidatih za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, za Sodišče EU v Luksemburgu in drugih kandidacijskih postopkih v letošnjem letu.

Vodje poslanskih skupin državnega zbora v teh dneh seznanja s svojim predlogom, da namerava za kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlagati enega najuglednejših pravnih strokovnjakov pri nas, akademika dr. Janeza Kranjca, zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

K možnosti kandidiranja je prof. dr. Kranjca povabil predsednik republike in pri tem uporabil zakonsko določbo, da h kandidaturi lahko nagovori kandidata izven javnega poziva. Tako je ravnal tudi v primeru akademika prof. dr. Pavčnika in sedanjega predsednika ustavnega sodišča prof. dr. Kneza.

Predsednik Pahor bo vodje poslanskih skupin skušal pridobiti za razumevanje, da se postopek za izvolitev prof. dr. Kranjca izpelje tako, da nastopi svoj mandat v oktobru tega leta, ker prej zaradi drugih obveznosti tega položaja ne more prevzeti.

Predsednik republike načrtuje posvetovanja z vodji poslanskih skupin predvidoma konec prihodnjega tedna.

V priponki življenjepis izr. člana SAZU, zasl. prof. dr. dr. h. c. Janeza Kranjca, univ. dipl. prav.