SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: "Naš gozd je ranjen, časa za organizirano prostovoljstvo bomo imeli več let”

Ljubljana, 1. 3. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor je danes na območju gradu Snežnik s skupino prostovoljcev pomagal pri čiščenju in odstranjevanju posledic nedavne vremenske katastrofe. Predsedniku republike so se v okviru projekta delovnih brigad »SKUPAJ ZA SKUPNO« pridružili številni prostovoljci, Junaki Slovenije ter minister za kulturo dr. Uroš Grilc s sodelavci. Park na območju gradu Snežnik, kjer je delo potekalo, je namreč kulturni spomenik državnega pomena v upravljanju Ministrstva za kulturo. 

Predsednik republike Borut Pahor na delovni brigadi "SKUPAJ ZA SKUPNO" na območju gradu Snežnik
Foto: UPRS


Prostovoljci delovne akcije so sistematično in koordinirano ob nadzoru prostovoljnih gasilcev s tega območja, gozdarja Arboretuma Volčji potok, konservatorke Zavoda za varstvo kulturne dediščine, upravnikov gradu Snežnik in ob sodelovanju številnih domačinov, odstranjevali polomljeno vejevje, drevesa, grmovje in drugo rastje, ki je oviralo dostop do gradu, ter pripomogli k temu, da bo lahko grad Snežnik ponovno odprl svoja vrata.

V izjavi za medije je predsednik republike povedal, da se na urad predsednika obračajo številni prostovoljci, ki sprašujejo, ali bo država organizirala delovne akcije za odpravo posledic ledene ujme. Ob tem je predsednik Pahor spomnil, da se je že včeraj, z namenom varnega vključevanja prostovoljcev v sanacijo razmer, sestal z ministrom za kmetijstvo in okolje mag. Dejanom Židanom in njegovimi sodelavci. "Dogovorili smo se, da bo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje pri projektu sanacije upoštevalo tudi pripravljenost prostovoljcev, ki želijo po svojih najboljših močeh pomagati pri odpravi posledic," je dejal predsednik in hkrati opozoril vse, ki želijo pomagati, da je delo v gozdu še vedno nevarno. "Delovne akcije morajo biti zato organizirane pod strokovnim vodstvom. Urad predsednika pa bo v dogovoru z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje posredoval informacije, kje lahko ljudje v okviru varnih in organiziranih akcij pomagajo," je zaključil predsednik.