SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Videosporočilo predsednika republike mednarodni skupnosti na osrednji spominski slovesnosti ob 75. obletnici napada z atomsko bombo na Hirošimo

Ljubljana, 6. 8. 2020 | sporočila za javnost

Na posebno povabilo župana Hirošime Kazumija Matsuija je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor z videosporočilom nagovoril mednarodno skupnost na osrednji spominski slovesnosti ob 75. obletnici napada z atomsko bombo na Hirošimo.

Zaradi epidemije covid-19 so tuji državniki na svečanosti sodelovali le z videosporočili, med njimi je svoje sporočilo zavezanosti trajnemu miru in svetu brez jedrskega orožja prispeval tudi predsednik Pahor. Na ceremoniji je bil glavni govornik predsednik vlade Japonske Šinzo Abe, video nagovor je imel tudi generalni sekretar OZN António Guterres. Med svetovnimi voditelji so na spominski slovesnosti s svojimi mislimi sodelovali tudi: predsednik Republike Avstrije Alexander van der Bellen, predsednica Slovaške Republike Zuzana Čaputova, predsednik Republike Turčije Recep Tayyip Erdogan, predsednik Republike Finske Sauli Niinistö in drugi.

Spominska slovesnost je potekala v četrtek, 6. avgusta 2020, s pričetkom ob 5.30 (po krajevnem času).
 
Nagovor predsednika republike ob 75. obletnici napada z atomsko bombo na Hirošimo:

Besedilo nagovora predsednika republike (v slovenskem jeziku). Velja govorjena beseda!

"Hirošima je sinonim za vse, kar je narobe z vojno.


Hirošima in Nagasaki sta simbol njene temačne protislovnosti.

Hirošima in Nagasaki označujeta konec enega najmračnejših obdobij človeške zgodovine, druge svetovne vojne. Z njo je bila humanost poražena in do skrajnosti ponižana. Svet je bil vržen z moralnih tečajev.


Napredek znanosti ni nujno tudi napredek človeštva. Lahko vodi tudi v zaton. Uporaba znanosti v prid miru ali vojne je človeška, politična, odločitev.


Predvsem pa nas Hirošima in Nagasaki vztrajno opominjata na našo dolžnost, da spore rešujemo po mirni poti in da si moramo neutrudno prizadevati za izboljševanje odnosov med ljudmi, narodi, državami.


Svet je tesno prepleten. Grožnja enemu delu sveta, pa naj bo to oboroževalna tekma ali pandemija, hitro postane grožnja vsemu svetu.


Potrebujemo veliko več sodelovanja in skupnih, iskrenih, naporov za krepitev medsebojnega zaupanja in sodelovanja.


Današnja obletnica nas spominja in opominja na to, kam vodi svet razprtij in sovraštva.


Veliko lažje je ustvarjati sovražnike, težje je graditi prijateljstva, še težje je odpuščati. Verjetno najtežje se je iz zgodovine res kaj naučiti. Zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo prihodnost.


Izrekam priznanje vsem, ki si si neutrudno prizadevate za ohranjanje spomina na Hirošimo in Nagasaki.


Žrtvam Hirošime in Nagasakija in njihovim svojcem izrekam globoko spoštovanje."