SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike pripadnikom Slovenske vojske ob obisku 72. brigade v Mariboru: "Naša vojska temelji na vaši absolutni pripadnosti in profesionalnosti"

Maribor, 3. 3. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes obiskal 72. brigado in Center vojaških šol v Mariboru. Namen obiska je bil, da predsednik v neposrednem stiku s častniki in vojaki pridobi informacije in mnenja o stanju v Slovenski vojski, kar bo podlaga za pogovor ob poročanju o pripravljenosti Slovenske vojske čez teden dni.

Po sprejemu z vojaškimi častmi se je predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil sestal s poveljujočimi častniki, ki so mu predstavili 72. brigado Slovenske vojske, ki ji poveljuje brigadir Franc Koračin. Pogovoru s poveljujočimi sta sledila dinamična predstavitev brigade z ogledom taktično-tehničnega zbora ter pogovor z vojaki. 

Predsednik republike obiskal 72. brigado in Center vojaških šol
Foto: Daniel Novakovič / STA

V nadaljevanju si je predsednik ogledal Center vojaških šol, ki ga vodi brigadir Vilibald Polšak, in v katerem izvajajo izobraževanja in usposabljanja Slovenske vojske ter skrbijo za razvoj vojaških ved. Predsedniku si je ob tem ogledal pouk taktike in imel pogovor s poveljujočimi in kandidati za častnike.

Predsednik Pahor obiskal 72. brigado in Center vojaških šol
Foto: Daniel Novakovič / STA

V izjavi za medije, ki so spremljali obisk, je predsednik republike dejal, da mu je bilo v čast sodelovati pri pregledu in v pogovoru o pripravljenosti Slovenske vojske danes v Mariboru, kot tudi pred tednom ob obisku Logistične brigade v Pivki. Takšni obiski so podlaga za pogovor ob predstavitvi poročila, ki ga bodo predsedniku republike predstavili prihodnji teden. Poudaril je, da se je zaradi manjših vlaganj v slovenski nacionalno-varnostni sistem in ob hkratnih spremembah varnostnega okolja zanimanje za poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske povečalo. Vojakinjam in vojakom pa je namenil naslednje misli: "Naša vojska temelji na vaši absolutni predanosti in profesionalnosti pri opravljanju vaše službe, zato smo dolžni posodobiti naš nacionalno-varnostni sistem. Kljub težavam, s katerimi se soočate, uživate visoko zaupanje slovenske javnosti," je dejal in se med drugim zavzel tudi za rešitve njihovega materialnega položaja, saj je to po njegovem mnenju enako pomembno kot dobra pripravljenost in opremljenost Slovenske vojske. 

Predsednik Pahor obiskal 72. brigado in Center vojaških šol
Foto: Daniel Novakovič / STA