SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor javnosti predstavil nova namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije

Ljubljana, 28. 5. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes javnosti predstavil nova namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Predsednik republike Borut Pahor je za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije imenoval dr. Igorja Lambergerja in Almo Maruško Sedlar. Na današnji predstaviti je sodeloval tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec.

Predsednik republike Borut Pahor javnosti predstavil nova namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike je uvodoma poudaril, da je bil tudi pri tem imenovanju zavezan k ravnanju v skladu z enakim zakonom in postopkom kot prvikrat, vendar je na osnovi nekaterih slabih izkušenj iz prvega kroga imenovanja KPK sprejel odločitev za nekaj novosti, zaradi katerih danes z veliko večjo prepričljivostjo in samozavestjo reče, da z današnjim dnem Slovenija dobiva popoln senat Komisije za preprečevanje korupcije, ki bo v veliki, če ne v polni meri izpolnil visoka pričakovanja ljudi glede njenega poslanstva.

V nadaljevanju je predsednik republike predstavil novosti oz. spremembe, ki jih je uvedel v postopek tako, da je bil zakon spoštovan, hkrati pa postopek precej bolj pregleden in jasen:
  • Z izbirno komisijo, v kateri so v celoti sedeli nove članice in člani, za razliko od prejšnje, sem se sestal pred in po koncu njihovega dela.
  • Izbirna komisija je pripravila bistveno bolj popolno poročilo, ki mi je bilo v veliko večjo pomoč pri dokončni odločitvi
  • To poročilo sem še isti dan, ko sem ga prejel od izbirne komisije, posredoval javnosti. Javnost je torej že pred časom izvedela, kdo se je potegoval za položaj dveh namestnikov, kdo po mnenju komisije ni primeren, zlasti pa je bila javnost seznanjena s predlogi petih kandidatk in kandidatov, ki so bili po mnenju izbirne komisije primerni.
Javnosti je bila v celoti posredovana tudi ocena treh pomembnih vprašanj, ki jih je izbirna komisija zastavljala vsem kandidatom in kandidatkam. To so:
  a. strokovna prepoznavnost,
  b. integriteta,
  c. razumevanje poslanstva KPK.
  • Izbirna komisija je oceno pripravila tako, da je iz nje jasno razvidno, koliko članov in članic izbirne komisije je pri vsakem od vprašanj kandidatom prisodila oceno neprimerno, primerno ali odlično
  • Po prejemu tega poročila sem opravil več poglobljenih posvetovanj kot v prvem krogu, tudi pogovori s predlaganimi kandidati so bili bolj izčrpni, moja vprašanja pa še bolj jasno povezana z nekaterimi dilemami, ki jih je sprožil prvi krog imenovanj senata KPK.
  • Imel sem zahtevno nalogo, da med petimi dobrimi kandidatkami in kandidati izberem dva najboljša.
Predsednik je nato sporočil, da je za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije imenoval dr. Igorja Lambergerja in Almo Maruško Sedlar. Dejal, da je prepričan, da bodo različne strokovne izobrazbe treh članov senata, različna dosedanja ukvarjanja s problemom pregona korupcije, vendar enotno stališče glede vloge in poslanstva KPK omogočili Sloveniji, da s pomočjo te komisije uspešneje preprečuje ta sramotni pojav, hkrati pa ga tudi primerno preganja.

Predsednik republike je ob tem dejal, da je prepričan, da bodo osebna integriteta in nepristranskost vseh članov senata KPK, njihova življenjska in profesionalna izkušenost, preudarnost in ne zaletavost, predvsem pa spoštovanje zakonov, ki zadevajo njihovo delo, omogočili okrepitev ugleda te komisije v vseh segmentih naše družbe.

Na koncu je predsednik republike dvema namestnikoma predsednika KPK čestital za imenovanje, vse tri člane senata pa pozval, da se v najkrajšem možnem času konstituirajo kot senat in s polnimi pooblastili opravljajo svoje poslanstvo.

Po predstaviti je predsednik republike ponovno javnosti pojasnil postopke razpisa volitev in odgovoril na nekaj vprašanj povezanih z aktualnim političnim dogajanjem.

- Predstavitev novoimenovanih namestnikov predsednika KPK:
- Informacija o postopku izbire