SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na delovnem posvetu z vodstvom Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije

Ljubljana, 13. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na delovnem posvetu srečal z vodstvom Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS).

Delovni posvet je bil letos namenjen aktualnim vprašanjem delovanja in financiranja humanitarnih organizacij, problematiki zaposlovanja preko javnih del in sodelovanju med različnimi deležniki na področju humanitarne dejavnosti, da bi v čim večji meri izboljšali položaj najbolj ranljivih skupin v družbi.

Posveta so se udeležili Nataša Sorko, predsednica NFHOS, Društvo Žarek upanja, Ljuba Capuder, podpredsednica NFHOS, Beli obroč Slovenije, Milan Čuček, podpredsednik NFHOS, Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, Simona Stegne, Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, Breda Krašna, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Amalija Klopčič, Društvo Altra, in Nataša Jan, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Uvodoma se je Nataša Sorko, predsednica NFHOS, zahvalila predsedniku republike, da že drugo leto zapored gosti delovni posvet in najprej izpostavila problem zaposlitev in plačila strokovnjakov v javnih in razvojnih socialno-varstvenih programih, ki jih humanitarne organizacije izvajajo. Ti strokovnjaki namreč ne uživajo enakih pogojev pri delu in plačilu, kot zaposleni na primerljivih delovnih mestih v javni upravi. V tem okviru še poseben problem predstavljajo neenaki pogoji pri možnostih napredovanja, zato so sogovorniki predlagali, da bi država lahko pripravila sistemsko rešitev, s katero bi pri prehodu iz nevladnega v vladni sektor zaposlenim upoštevali delovne izkušnje, kot to velja znotraj vladnega sektroja.Ta problem namreč bistveno otežuje zaposlovanje ustreznih strokovnih sodelavcev za uspešno izvajanje sicer izjemno pomembnih programov humanitarnih organizacij.

Udeleženci posveta so spregovorili tudi o aktivnostih na področju priprave Zakona o fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Predsednika republike so obvestili, da so humanitarne, invalidske in športne organizacije pripravile skupna izhodišča za potrebne zakonske spremembe, s ciljem omogočiti čim več sredstev za programe humanitarnih in invalidskih organizacij.

Ob koncu pogovora so predsednika republike seznanili tudi z zaključki okrogle mize ob svetovnem dnevu bolnikov, ki so jo pripravile humanitarne organizacije kroničnih bolnikov. Izrazili so zadovoljstvo pri oblikovanju posvetovalnega telesa, ki bi vključeval predstavnike najštevilčnejših organizacij bolnikov in jim omogočil sodelovanje pri oblikovanju zdravstvenih politik.

Nataša Sorko, predsednica NFHOS, se je predsedniku republike zahvalila za delovni pogovor in mu v imenu foruma izrekla povabilo na letošnji kongres Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije.

Delovni posvet z vodstvom Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA