SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Red za izredne zasluge


LETO 2021

Kanclerka Angela Merkel
za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo.

Predsednik Republike Koreje Moon Jae-in
za neomajno privrženost procesom sprave in mirnega sožitja na Korejskem polotoku in za krepitev prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Republiko Korejo.

Predsednik Portugalske republike dr. Marcelo Rebelo de Sousa
za prispevek k razvijanju prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Portugalsko republiko ter krepitvi vsestranskega sodelovanja in povezovanja obeh držav za družno, na skupnih vrednotah temelječo in varno evropsko prihodnost.

Predsednica Helenske republike Katerina Sakellaropoulou
za prispevek k razvijanju prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Helensko republiko ter krepitvi vsestranskega sodelovanja in povezovanja obeh držav, na skupnih vrednotah temelječo in varno evropsko prihodnost.


LETO 2020

Boris Pahor
za življenjski prispevek k razumevanju in povezovanju narodov Evrope in za nepopustljivo zavzemanje za slovenstvo in demokracijo.


LETO 2019

Univerza v Ljubljani
ob 100. obletnici obstoja za prispevek k duhovnemu in kulturnemu razvoju slovenskega naroda, uveljavitvi slovenskega jezika ter za vrhunske dosežke na področju znanosti in izobraževanja.

Kersti Kaljulaid, predsednica Republike Estonije
za prispevek pri razvijanju prijateljskih vezi med Slovenijo in Estonijo ter krepitvi vsestranskega sodelovanja in povezovanja obeh držav za družno, na skupnih vrednotah temelječo in varno evropsko prihodnost.

Raimonds Vejonis, predsednik Republike Latvije
za prispevek h krepitvi prijateljskih odnosov med Slovenijo in Latvijo ter vsestranskega sodelovanja in povezovanja obeh držav za skupno in varno evropsko prihodnost.

Nicos Anastasiades, predsednik Republike Ciper
za zasluge k vzpostavljanju prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Ciprom ter za krepitev povezovanja obeh držav za skupno evropsko prihodnost.


LETO 2016

Petro Porošenko, predsednik Ukrajine
za zasluge pri krepitvi političnega dialoga in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov na dvostranski in večstranski ravni med Republiko Slovenijo in Ukrajino.

Knez in veliki mojster Suverenega malteškega viteškega reda Fra Matthew Festing
v petindvajsetem letu vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Suverenim vojaškim hospitalnim redom svetega Janeza iz Jeruzalema, Rodosa in Malte, za neprecenljiv prispevek Reda k mozaiku globalne humanitarne dejavnosti, ki ga uresničuje tudi kot stalni opazovalec pri Organizaciji združenih narodov, ter za človekoljubno pomoč, ki jo je nudil Sloveniji, nazadnje v času begunske krize.

Rosen Plevneliev, predsednik Republike Bolgarije
za prispevek h krepitvi slovensko-bolgarskega sodelovanja na dvostranski in večstranski ravni ter za konstruktivno delovanje v Evropski uniji.

Dalia Grybauskaitė, predsednica Republike Litve
za podporo Republiki Sloveniji pri vključevanju v mednarodno skupnost, utrjevanje prijateljskih odnosov in izvrstno sodelovanje v Evropski uniji.

Miloš Zeman, predsednik Češke republike
za dolgoletno naklonjenost Republiki Sloveniji, utrjevanju prijateljskih odnosov in vključevanju Slovenije v srednjeevropske povezave.LETO 2015

Nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy
za prispevek k razvoju Evropske unije in posebno skrb za enakopravnost narodov Evropske unijeLETO 2014

Joachim Gauck, predsednik Zvezne republike Nemčije
za zasluge pri krepitvi političnega dialoga in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov na bilateralni in multilateralni ravni med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo ter za vsestransko podporo demokratičnim in združevalnim procesom v EvropiLETO 2013

Slovenska akademija znanosti in umetnosti
ob 75-letnici delovanja, za izjemen prispevek k spodbujanju in pospeševanju znanosti in umetnosti