SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor postal protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti

Salzburg, Avstrija, 2. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne skupščine Evropske akademije znanosti in umetnosti (European Academy of Sciences and Arts - EASA), kjer je tudi formalno postal protektor (zaščitnik) omenjene akademije. Naziv so predsedniku republike podelili na današnjem slavnostnem zasedanju akademije v Salzburgu. Evropska akademija znanosti in umetnosti je priznana evropska institucija, ki združuje čez 1.550 uglednih, mednarodno priznanih znanstvenikov iz Evrope in celega sveta, med katerimi je tudi 29 Nobelovih nagrajencev.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor postal protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti
Foto: Daniel Novakovič/STA

V zahvalnem govoru ob prejemu naziva protektor akademije se je predsednik republike Borut Pahor najprej zahvalil predsedniku Felixu Ungerju in senatu Evropske akademije znanosti in umetnosti za to, da so ga izbrali za zaščitnika. Povedal je, da to imenovanje sprejema z veseljem, spoštovanjem in odgovornostjo, ter obljubil, da bo v okviru pristojnosti tudi ščitil akademijo. Predsednik je poudaril, da s tem, ko akademija promovira znanje, sodelovanje in toleranco preko vseh meja, izpolnjuje svoj glavni moto "Sciencia Omnibus Serviat" (znanost naj bi služila vsem). Na koncu je predsednik vsem zbranim zaželel še vnaprej uspešno delo pri njihovem plemenitem poslanstvo. "Vivat, crescat, floreat Academia Scientiarum et Artium Europaea."

Protektor Evropske akademije znanosti in umetnosti je danes postal tudi predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović. Ob robu slavnosti v Salzburgu je popoldne predvideno tudi prvo bilateralno srečanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Republike Hrvaške Iva Josipovića ter njuna izjava za javnost.

Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja ob podelitvi naziva protektor (zaščitnik) omenjene akademije:

Gospod predsednik, gospe in gospodje,

počaščen sem ob vašem vabilu, da se pridružim vrsti spoštovanih zaščitnikov Evropske akademije znanosti in umetnosti. Dovolite mi, da se zahvalim predsedniku prof. Felixu Ungerju in senatu akademije. Neizmerno sem hvaležen za to čast, ki jo sprejemam s spoštovanjem in odgovornostjo.

Obljubljam, da bom negoval in varoval edinstvenost akademije ter njene etične in znanstvene vrednote. Biti izbran za zaščitnika tako cenjene evropske ustanove, ki združuje približno 1500 znanstvenikov in umetnikov iz Evrope in sveta, med katerimi je 29 dobitnikov Nobelove nagrade, je velika odgovornost. Še posebej ponosen sem na 49 znanstvenikov in umetnikov iz Slovenije, ki so postali člani te akademije.

Evropska akademija znanosti in umetnosti s spodbujanjem znanja, sodelovanja in strpnosti prek znanstvenih in državnih meja izpolnjuje svoje glavno geslo "Science Omnibus Serviat".

Gospe in gospodje,
moje največje zadovoljstvo je sodelovati pri vašem plemenitem poslanstvu. Prepričan sem, da z razširjanjem znanstvenih informacij, spodbujanjem mednarodnega dialoga in izvajanjem pomembnih projektov na svetovni ravni lahko naredimo ta svet boljši za vse.

Vivat, crescat, floreat Academia Scientiarum et Artium Europaea.