Predsednik republike Borut Pahor s predstavniki slovenske narodnostne manjšine v Avstriji

Ljubljana, 23. 5. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je pred jutrišnjim uradnim obiskom zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Alexandra van der Bellena v Republiki Sloveniji sestal s predstavniki narodnostne manjšine v Avstriji.

Današnjega pogovora pri predsedniku Pahorju so se udeležili predsednik narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko, podpredsednik Zveze slovenskih organizacij Avgust Brumnik, podpredsednica Skupnosti koroških Slovencev Zalka Kuchling, predsednik Enotne liste Gabrijel Hribar, predstavnik Narodnega sveta koroških Slovencev Nanti Olip, član odbora Kulturnega društva člen 7. Sebastian Walcher, generalni konzul Milan Predan, veleposlanik Andrej Rahten in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Predstavniki narodnostne manjšine v Avstriji so najprej na kratko spregovorili o svojem položaju in težavah, s katerimi se soočajo ter predsednika republike seznanili z mnenji o možnih rešitvah. Predsednik republike Borut Pahor se jim je zahvalil za njihovo zavzeto in požrtvovalno delo ter zagotovil, da se slovenska država zaveda odgovornosti, ki jo ima do ohranjanja slovenskih narodnih skupnosti v drugih državah.

Predsednik republike in predstavniki narodnostne manjšine v Avstriji so se strinjali, da je potrebno rešitve, ki bodo v prvi vrsti sprejemljive za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem, tudi vnaprej iskati v dialogu.

Predsednik republike Borut Pahor s predstavniki slovenske narodnostne manjšine v Avstriji
Foto: Daniel Novakovič / STA