Predsednik Pahor sprejel načelnika generalštaba oboroženih sil Republike Hrvaške generala dr. Mirka Šundova

Ljubljana, 16. 11. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik je uvodoma dejal, da je vesel tega srečanja, ob čemer sta sogovornika ugotovila, da gre pravzaprav za prvo srečanje predsednika Pahorja z načelnikom hrvaškega generalštaba. Načelnik je predsedniku Pahorju prenesel tudi pozdrave hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Sogovornika sta v pogovoru izrazila zadovoljstvo nad kontinuiteto rednih srečanj med Slovenijo in Hrvaško na najvišji politični in tudi vojaški ravni ter izpostavila dobro sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju, zlasti pri skupnih vajah ter izobraževanju in usposabljanju.

Izmenjala sta tudi poglede o stanju v obrambnih silah, njihovi modernizaciji, mednarodnih operacijah in vplivu omejenih finančnih sredstev na stanje v obrambnih sistemih. S strani hrvaškega sogovornika je bila izpostavljeno razmišljanje o potrebi po dopolnjevanju sistema popolnjevanja hrvaške vojske.

Predsednik Pahor in načelnik Šundov sta prav tako spregovorila o regionalni varnosti. Ob tem je slovenski predsednik izpostavil potrebo po zavedanju vpliva posameznih aktualnih političnih dogajanj, terorističnih groženj in potencialnih konfliktov. V nadaljevanju pogovora sta se dotaknila nadaljnjega dogajanja v povezavi z migrantsko in begunsko krizo. Spregovorila sta tudi o kibernetski varnosti oziroma zagotavljanju le-te.

Predsednik Pahor sprejel načelnika generalštaba oboroženih sil Republike Hrvaške generala dr. Mirka Šundova
Foto: Daniel Novakovič/STA