SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na komemorativni slovesnosti ob obletnici smrti narodnega heroja Janka Premrla Vojka

Črni Vrh nad Idrijo, 22. 2. 2013 | govori

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil komemorativne slovesnosti ob obletnici smrti narodnega heroja Janka Premrla Vojka, na kateri je imel govor.


Besedilo govora predsednika republike je objavljeno spodaj. Velja govorjena beseda!

Junaki tistega in današnjega časa

Letos bosta slovensko uporništvo in domoljubje praznovala več slavnih obletnic, povezanih s svetovno vojno vihro sredi prejšnjega stoletja. Vredno in častno je, da se domovina na primeren način zahvali svojim junakom, brez katerih ne bi takrat pregnali zavojevalcev in uzrli nacionalne prostosti ter odprli slovenstvu novih obzorij.

Kakorkoli obračamo zgodovino, pridemo na koncu do spoznanja, da je bil partizanski upor domoljubno dejanje, ki je v času druge svetovne vojne zavaroval vitalen nacionalni interes po preživetju in svobodi. Nenazadnje je bil sestavni del zmagovitih zavezniških sil. Dejstvo, da je v tistem obdobju znotraj njega potekala tudi socialna revolucija, je upoštevanja vredno za razlago političnega in narodnega razkola med drugo svetovno vojno in po njej, ni pa odločilno za vrednostno sodbo partizanstva kot domoljubnega gibanja in njegovega pomena za nacionalno osvoboditev.

Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja na komemorativni slovesnosti ob obletnici smrti narodnega heroja Janka Premrla Vojka
Foto: Daniel Novakovič/STA

S tega vidika menim, da bi, ob potrebni meri strpnosti in medsebojnega spoštovanja, na osnovi sprave in narodne pomiritve, lahko celotno slovenstvo sedanje generacije praznovalo te pomembne mejnike enako zanosno in ponosno. Nenazadnje gre za vprašanje, ali skoraj tričetrt stoletja kasneje Slovenci premoremo toliko razuma in poguma, toliko zrelosti in modrosti, da razumemo, kaj v naši preteklosti nas je osvobajalo in nam je danes v slavo in spomin in kaj nas je zasužnjevalo in nam mora biti danes v opomin. Partizanstvo v celoti, kot fenomen upora proti okupatorju je slavno dejanje našega naroda. Zato si zasluži zgodovinski spomin in nam krepi našo samozavest pri soočanju z izzivi današnjega sveta.

Partizanstvo je bilo dejanje pogumnih in domoljubnih ljudi. Med njimi Janka Premrla Vojka. Njegova življenjska zgodba je v marsičem tipična za junaka tistega časa, zlasti na Primorskem. Bil je vzgojen v zavedni slovenski, krščanski družini, ki se ni sprijaznila s fašistično okupacijo. Vzgojen v ljubezni do materinega jezika in naroda je navdušeno prebiral prepovedane slovenske knjige, se odkrito upiral fašističnemu pouku v šoli in zaničeval šolsko uniformo tistega časa. Navdušeno je segal po slovenski poeziji in se navduševal nad Gregorčičem, Aškercem in Prešernom. Iz Gregorčičeve Hajdukove oporoke se je navdihoval - kot bi vedel, da bo živel in umrl za svojo domovino - z verzom »z nado, da prost bo rod in prost bo dom«. Zaradi nacionalne premočrtnosti ga najdemo tudi med TIGR-ovci.

Zato ne čudi, da se je pridružil partizanstvu in da je med drugim kot borec Primorske čete bil med drugim tudi znameniti boj na Nanosu ter vodil druge akcije partizanov Vipavske čete. Fašističnemu režimu se je dobesedno zameril do smrti, saj ga je posebno sodišče za zaščito države v Rimu obsodilo na smrt. Kot komandirja čete v bataljonu z imenom njegovega ljubljenega pesnika Simona Gregorčiča ga je zaradi junaštva ter voditeljskih sposobnosti poveljstvo Primorske operativne cone nameravalo imenovati za komandanta Prve primorske partizanske brigade. To je preprečila prezgodnja smrt sredi bitke v bližini Idrijske Bele.

Janko Premrl Vojko je narodni heroj. Njegova premočrtna nacionalna zavednost sme in more biti danes močan element naše samozavesti. Slovenskemu narodu nikoli nič ni bilo podarjeno. Vse si je moral izboriti sam. Tega je bil sposoben zavoljo občutka pripadnosti naši majhni, a hrabri skupnosti. Janko Premrl Vojko si ne zasluži le naš spomin, temveč je lahko vsem še vedno velik navdih. Bil je junak svojega časa.

Vsak čas, tudi današnji, potrebuje svoje junake. Slovenci danes nismo ogroženi z vojaško silo. Smo gospodarji svoje usode in se soočamo z velikansko vsestransko krizo. Junaki našega časa bodo tisti, ki bodo s svojimi ravnanji in svojim zgledom navdihovali ljudi v stiski, da jim bodo sledili in se iz malodušja tudi sami izvili. Junaki našega časa so mnogi preprosti in anonimni ljudje, ki težko, a pošteno preživljajo družine iz meseca v mesec. Junaki našega časa so ljudje, ki ob tem še srčno pomagajo drugim. So tisti posamezniki, ki na posameznih področjih življenja in dela dosegajo nadpovprečne vrhunske rezultate in vračajo elitnosti žlahten pomen, pa naj gre za dosežke v športu, poslu, znanosti, kulturi ali kje drugje. Junaki našega časa so ljudje, ki niso obupali, ki ne sovražijo, ki vztrajno iščejo v sebi in pri drugih ljudeh najboljše vrline in odličnost in jih tudi najdejo. To so ti naši junaki, ki jemljejo v tem času naš nov zalet za prihodnost. V tem smislu se tudi na najboljši način kot skupnost oddolžimo junakom tedanjega časa, med drugim Janku Premrlu Vojku, za njihov neprecenljiv prispevek h krepitvi uporništva v slovenskem narodnem značaju in osvoboditvi, kot zarji boljši prihodnosti.