Predsednik republike Borut Pahor začel uradni obisk v Združenem kraljestvu s srečanjem s princem Edvardom

London, 27. 2. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se kot gost kraljice Elizabete II. in vlade mudi na uradnem obisku v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Na posebno povabilo kraljeve družine se je predsednik republike danes najprej sestal s princem Edvardom, grofom Wesseškim, najmlajšim sinom kraljice Elizabete II. Princ Edvard se je z veseljem spomnil obiska v Sloveniji, ko sta s soprogo Sophie, grofico Wesseško, leta 2013 prvikrat obiskala Ljubljano in se srečala s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in gospo Tanjo Pečar. Sogovornika sta se pogovarjala o nagradah za mlade, ki so vključeni v mladinski program MEPI, in jih vsako leto podeljujemo tudi v Sloveniji. Ta program mladim med 14. in 25. letom omogoča, da z aktivno udeležbo skozi različne dejavnosti odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale, posebni častni pokrovitelj programa pa je princ Edvard. Ob priložnosti današnjega srečanja je slovenski predsednik princa Edvarda povabil, naj Slovenijo ponovno obišče, kar je slednji z veseljem sprejel in zagotovil, da bo to že zelo kmalu.

Predsednik republike se je v okviru uradnega obiska v Združenem kraljestvu sestal z ministrom za zunanje zadeve Jeremyjem Huntom, zvečer pa je imel na kraljevem inštitutu za mednarodne zadeve Chatham House predavanje z naslovom Geostrateško umeščanje Evrope (The Geopolitical Positioning of Europe).

Britanski zunanji minister Hunt je pogovor s predsednikom Pahorjem takoj sam začel s pojasnilom glede svoje izjave v Ljubljani, ki ga je predsednik sprejel kot opravičilo.

Predsednik Pahor in minister Hunt sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom zelo dobri. Minister Hunt je poudaril, da bo obisk predsednika Pahorja dal nov zagon dvostranskim odnosom z Združenim kraljestvom. Predsednik republike je dejal, da ima Slovenija iskren interes po krepitvi dvostranskih odnosov tudi po napovedanem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Sogovornika sta ocenila, da državi kljub napovedanemu skorajšnjemu izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije tesno povezujejo mnoge skupne vrednote in tradicija. Združeno kraljestvo ostaja pomemben gospodarski partner in varnostni zaveznik v NATO. Druži nas skupno zavedanje o pomenu multilateralizma, varnosti in stabilnosti ter splošnega napredka v svetu, še posebno v Evropi.

Državi krepita dvostransko sodelovanje na področju gospodarstva, turizma, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture. Blagovna menjava med državama zadnja leta raste in je lani prvikrat presegla eno milijardo evrov.

Minister Hunt je predsedniku republike predstavil postopek sprejemanja izstopnega sporazuma v britanskem parlamentu in aktualne britanske poglede na možne poti naprej. Predsednik Pahor je ob tem izpostavil pomen ustreznih rešitev tako za EU kot Združeno kraljestvo in odgovornost v prizadevanju za potrditev izstopnega sporazuma kot najboljšega možnega kompromisa, ki bi omogočil urejen izstop in v največji možni meri omilil negativne posledice tako za državljane kot za gospodarstvo.

Predsednik Pahor se bo jutri, v četrtek, 28. februarja 2019, srečal s kraljico Elizabeto II.

V okviru uradnega programa obiska se bo predsednik srečal s predsedujočim Lordski zbornici lordom Normanom Fowlerjem, županom londonskega finančnega središča City Petrom Estlinom in predvidoma tudi s predsednico vlade Thereso May. Zadnji dan obiska bo obiskal Londonsko borzo in nekatere vodilne finančne institucije. Ob priložnosti obiska predsednika Pahorja v Londonu bo jutri zvečer veleposlanik RS v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske Tadej Rupel priredil sprejem za Slovence, ki živijo v Združenem kraljestvu.

Predsednik republike Borut Pahor začel uradni obisk v Združenem kraljestvu s srečanjem s princem Edwardom
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor začel uradni obisk v Združenem kraljestvu - Hunt
Foto: Daniel Novakovič/STA