Predsednik Pahor v Dohi otvoril Slovensko središče - I feel Slovenia

Ljubljana, 16. 1. 2015 | sporočila za javnost, govori

Drugi dan delovnega obiska v Katarju, kjer se mudi na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Khalifa Al Thanija, se je predsednik Pahor na bilateralnem srečanju sestal s predsednikom Republike Makedonije Gjorgejem Ivanovom, s katerim sta izmenjala poglede na razmere na Zahodnem Balkanu ter poudarila pomen regionalnega sodelovanja predvsem v okviru pobude Brdo Process.

Predsednik Pahor se je nato kot častni pokrovitelj udeležil otvoritve promocijskega centra Slovensko središče - I feel Slovenia, ki bo v času svetovnega rokometnega prvenstva delovalo za promocijo Slovenije in slovenskega gospodarstva ter iskanje možnosti poslovnega sodelovanja v Katarju.

Predsednik Pahor je v kratkem nagovoru prisotnim gospodarstvenikom, novinarjem in Slovencem, živečim v Dohi, pozdravil, da bodo poslovni in družabni dogodki, ki bodo pripravljeni v Slovenskem središču, usmerjeni v krepitev ter promocijo gospodarskega sodelovanja med državama, saj meni, da je za to še veliko neizkoriščenih možnosti. Izrazil je željo, da bi se Slovenci tudi doma, in ne samo v tujini, tako radi srečevali drug z drugim, z občutkom tako pristne vzajemnosti in z željo, da bi domovino videli kot nekaj, za kar se splača truditi in delati. Poudaril je, da slovenski športniki z uspehi in upanjem navdihujejo naše ljudi, da je mogoče s talentom, odrekanjem, vztrajnostjo in tudi s premagovanjem porazov na koncu priti do velikih uspehov, zmag in občutka velike samozavesti.

"Športu izrekam hvaležnost za to poslanstvo, saj nas v časih, ko se Slovenci želimo identificirati s takšnimi uspehi, navdihujejo. Želim si, da ne bi bil šport edini, ki bi navdihoval Slovence, da bi bili to tudi znanost, kultura, gospodarstvo in drugi dosežki, in menim, da smo blizu tega, da Slovenija ponovno postane domovina, na katero bomo ponosni doma in na tujem," je še dejal v nagovoru predsednik Pahor in dodal, da bodo toleranca, strpnost in sožitje odločilnega pomena pri premagovanju težav.

Nadalje je poudaril, da se Slovenija v Katarju s svojimi gospodarstveniki predstavlja kot država, ki zna in zmore. "Za vse je potreben čas, odrekanje, delo, talent in vizija," je še dejal predsednik in zaželel slovenski rokometni reprezentanci veliko uspeha in da bi morda z borbenostjo celo prišli do "olimpa". Ob tem je zaželel tudi vsem gospodarstvenikom dober izkoristek obiska v Dohi in jim obljubil, da jim bo po svojih močeh in v okviru pristojnosti, ki jih ima, pri tem pomagal.

Predsednik republike si je v Dohi ogledal prvo tekmo slovenske reprezentance proti reprezentanci Čila.
Foto: Nebojša Tejić

Prisotne na otvoritvi Slovenskega središča - I feel Slovenia je nagovoril tudi predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac. Predsednik Pahor si je popoldne ogledal tudi prvo tekmo slovenske reprezentance proti reprezentanci Čila.

Jutri se bo predsednik srečal s predsednikom katarskega poslovnega združenja šejkom Faisalom Bin Qassimom Al Thaniem in predsednikom investicijske agencije šejkom Abdullahom bin Mohamedom bin Saud Al Thaniem. V Slovenskem središču – I feel Slovenia pa bo na prireditvi "Priložnosti v Katarju in Sloveniji" nagovoril gospodarstvenike obeh držav.