SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

PRO MEMORIA nastopov predsednika republike v Državnem zboru RS

Ljubljana, 13. 6. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor bo v četrtek, 18. junija 2020 na lastno pobudo nastopil na seji Državnega zbora RS. Poslankam in poslancem in slovenski javnosti bo predstavil svoje mnenje in stališče do nujnosti pravočasnega sprejema ustavno zapovedanih sprememb volilne zakonodaje. Predsednik republike ocenjuje, da je to v tem trenutku najpomembnejše politično vprašanje demokratične ureditve v Sloveniji.

To bo sploh drugi nastop kateregakoli predsednika republike na seji državnega zbora v zadnjih 30. letih na lastno pobudo, na temo, ki ni predmet obravnave v državnem zboru.

To kaže, da ima institut nastopa predsednika republike v državnem zboru poseben pomen in status.

Nastop predsednika republike v Državnem zboru na lastno pobudo omogoča drugi odstavek 224. člena poslovnika Državnega zbora:

»Če predsednik republike sporoči državnemu zboru, da bi želel neposredno na seji državnega zbora obrazložiti mnenja in stališča do posameznih vprašanj, se njegov nastop na seji državnega zbora uvrsti na dnevni red naslednje seje državnega zbora.«

Predsednik republike je šef države in ustavno najvišji organ izvršilne oblasti. Nastop predsednika republike v Državnem zboru je tako razumeti kot pomembno stvarno in simbolično dejanje, s katerim želi predsednik republike tako poslance kot slovensko javnost posebej opozoriti na vprašanje, za katerega meni, da je v tistem trenutku izjemnega pomena za delovanje države.


V pomoč pri razumevanju pomena in statusa nastopa predsednika Republike Slovenije na seji Državnega zbora, objavljamo pro memoria.