Več aktualnih kandidacijskih postopkov pri predsedniku republike, v četrtek se izteče rok za zbiranje kandidatov za namestnika KPK

Ljubljana, 9. 4. 2019 | sporočila za javnost

V aprilu in maju pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju potekajo kandidacijski postopki za vodstvene funkcije treh pomembnih institucij:

Že ta teden, v četrtek, 11. aprila 2019 se izteče rok ponovnega poziva za zbiranje kandidatov za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. V četrtek, 25. aprila 2019, se izteče rok za prijavo kandidatov za Informacijskega pooblaščenca, mandat sedanji Informacijski pooblaščenki izteče 17. julija 201. 6. maja 2019 se izteče rok za prijavo kandidatov za sodnika Ustavnega sodišča RS, ustavni sodnici Etelki Korpič-Horvat poteče mandat 27. septembra 2019.

Predsednik republike bo najprej odločal o namestniku oziroma namestnici predsednika KPK. Po koncu poziva, ki se izteče v četrtek, 11. aprila, bo izbirna komisija pregledala prijave, preverila izpolnjevanje zakonskih pogojev in predsedniku republike v 14 dneh po koncu poziva predala seznam primernih kandidatov in kandidatk. V skladu z zakonom je predsednik republike dolžan imenovati namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije najpozneje 30 dni po prejemu kandidatur s strani Izbirne komisije, toda zgolj v okviru njenih predlogov. Predsednik republike upa, da bo imel možnost izbirati med več kandidati in do konca meseca maja imenovati namestnika predsednika KPK.

Predsednik republike prevideva postopke glede kandidatov za Informacijskega pooblaščenca in sodnika Ustavnega sodišča voditi tako, da bi o njih lahko poslanke in poslanci odločali na junijski oziroma julijski seji državnega zbora.